На среща със столичани край езерото Ариана "Демократична България" представи

...
На среща със столичани край езерото Ариана "Демократична България" представи
Коментари Харесай

Борислав Игнатов представи програмата Зелена и чиста столица

На среща със столичани край езерото Ариана "Демократична България " показа втората част от програмата на своя претендент за кмет арх. Борислав Игнатов - "София - зелена и чиста столица ".

Основният акцент беше мръсният въздух. Игнатов акцентира, че на Орлов мост е освен най-мръсният въздух в София, само че и най-мръсният въздух в България и в европейска столица изобщо. "Това е нетърпимо, това е нездравословно и убийствено в дословния смисъл на думата ", съобщи кандидат-кметът. Той уточни, че замърсяването на въздуха е резултат от дълго безучастие и дълго неглижиране на огромни проблеми, които се задълбочават с всяка година. Според него от първия ден би трябвало да стартира работа в две посоки – понижаване излъчванията от нездравословни газове и увеличение производството на О2 и филтриране на въздуха.

На срещата участва и евродепутатът от "Демократична България " Радан Кънев. По думите му това, което актуалното ръководство на София прави, е да се хвали с изкараните от жителите пари, а би трябвало вместо да краде от налозите, с тях да усъвършенства качеството на живот в града. През последните 15 години ръководство качеството на живот тук непрестанно се утежнява. Парите водят до повече коли и до повече строителство. "Задачата на властта обаче е тези последствия от замогването на града да не доведат до повече тапи, по-мръсен въздух или по-малко паркове. В тази своя единствена задача на властта в София през последните 15 години е цялостен неуспех. И с цел да се постави завършек на този неуспех, би трябвало да изберем хората, които имат решения. Хората, които имат експертизата и силата да положат нужния труд и смелостта да се сблъскат с кражбите в столична община. Това са хора като Борислав и цялата листа на "Демократична България ", уточни Кънев.

В полемиката участваха още Марта Георгиева, общински консултант от ДСБ, Тома Белев от Зелено придвижване, Любомир Костадинов и Емил Георгиев от "Да, България ". Бяха показани главните цели и съответните решения за чист въздух, съвременно ръководство на отпадъците, Витоша и планините към града, дейно потребление на водните запаси, зелените системи, градски паркове и градини, както и устойчивото градско развиване, осигуряващо налична, здравословна и хармонична витална среда.

Предлагат се ограничения за оптимално понижаване на отоплението с твърдо гориво и насърчаване на форми на отопление с доста по-нисък отпечатък върху околната среда, реализиране на радикална смяна на подвижността в София с развиване на мрежата, честотата и удобството на публичния превоз и продължение на електрифицирането му. Политическото обединяване залага на ускорено развиване на велосипедната и пешеходна инфраструктура и микромобилността.

Реформа ще бъде осъществена и в разделното събиране на отпадъците. Ще се вкара нова система на сметосъбиране, съобразена с преобладаващия вид строителство и разделно събиране при източника. Таксата за битови боклуци ще бъде по отношение на действителното количество изхвърлен отпадък, на правилото "замърсителят заплаща ". Рязко ще бъде възобновена и усъвършенствана достъпността до планината посредством възобновяване на въжения превоз на Витоша и всички други подстъпи към планината. Ще се работи за сложно и дейно потребление на ресурсите от минерални води в София, като бъде непокътнат обществения им темперамент. Ще бъде основана съвременна, добре ръководена и обвързвана зелена система, която опазва и развива зелените клинове на София като неповторима градоустройствена процедура. Ще се води политика на предварителна защита на застрояването и ограбването на парковете, в това число ще бъде преосмислена потребността от здания в тях.

Ще бъдат обезпечени запазването на зелените площи в междублоковите пространства, посредством отразяването им в общия организационен проект. Ще се създаде реалистична тактика по огромно засаждане на дървета и по основаване и използване на стандарти за улично и градско озеленяване и тяхната поддръжка.

Ударно ще се възстановят и усилят градските чешми и публичните тоалетни. Ще бъдат въведени стандарти за наложителното им създаване в общинските обществени здания и при избрани териториални критерии и в обществените пространства.

От щаба на "Демократична България " издигат концепцията да бъде засадено по едно дърво за всеки гласоподавател, който е дал своя вот на тези избори. "Така всеки жител, който гласоподава ще знае, че е направил две положителни неща - бил е деен жител и със своя глас е съдействал да бъде засадено едно дърво в София ", показват от обединяването.

Предложените на срещата отзиви и хрумвания ще влязат в столичната управническа стратегия на "Демократична България ". Мотото на зелената акция на обединяването е "Чист въздух, чисти улици, зелени пространства " .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР