На среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен

...
На среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен
Коментари Харесай

Борисов е поканен на среща с Путин и Ердоган в Истанбул за откриването на "Турски поток"

На среща с турския президент Реджеп Ердоган и съветския държавен глава Владимир Путин е поканен на 8 януари министър председателят Бойко Борисов. Разговорът ще е в Истанбул и ще е на тематика газовите доставки за България през газопровода " Турски поток " и градежа на трасето на българския сектор от него, наименуван " Балкански поток ", осведоми вестник " 24 часа ". Българският министър-председател е поканен за откриването на " Турски поток " от президента Ердоган.

Има такава покана, само че тя към момента не е доказана от българска страна, споделиха за " Дневник " от пресцентъра на Министерския съвет.

В края на предходната година американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на Съединени американски щати за 2020 година, с който се постановат наказания на компании, забъркани в реализирането на съветските планове за газопроводи " Северен поток 2 " и " Турски поток ". Това породи опасения, че България също може да бъде наранена, тъй като " Балкански поток " действително е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 милиарда куб. м природен газ на година. Над 12 милиарда куб. м газ обаче ще излизат непосредствено от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно ползване, по този начин и за зареждане на планувания от българското държавно управление газов хъб " Балкан ", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

" Така газовият хъб " Балкан " и връзките към него се назовават " Балкански поток " и доста ви апелирам да го наричате по този начин. Който желае, в този момент, да го назовава по различен метод, само че ние това сме го узаконили в Брюксел, това сме се разбрали с Европейската комисия, по тази причина ни бяха дадени пари от Брюксел за газовия хъб " Балкан ", уведомил съм и турския президент, и съветския президент, че ние държим на територията да се назовава " Балкански поток ", сподели министър председателят Бойко Борисов през вчерашния ден, когато инспектира градежа на " Балкански поток " от борда на хеликоптер.

" На 215 км са разкарани тръбите. " Балкански поток " се строи на цялостна мощ, няма нова година, няма събота, няма неделя. Ще ги пратя на президента Путин тези фрагменти да знае какво се прави в България ", сподели още Борисов.
Преди месец съветският президент разгласи, че България съзнателно бави построяването на газопровода " Турски поток " на своя територия.

Вчера Борисов заяви още, че на 8 януари в България ще е заместител държавния секретар на Съединени американски щати Дейвид Хил и с него ще се продължи работата по подписаното при визитата му в Белия дом съглашение сред България и Съединени американски щати, което включва и тематиката " енергетика ". Борисов напомни, че в документа написа, че България е газов разпределителен център на Балканите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР