На среща с представители на Световната банка, държавният глава Румен

...
На среща с представители на Световната банка, държавният глава Румен
Коментари Харесай

Румен Радев пред представители на СБ: Двигател на икономическия растеж в България трябва да бъдат секторите с висока добавена стойност


На среща с представители на Световната банка, президентът Румен Радев прикани интернационалната финансова институция да поддържа със своята експертиза напъните на България да трансформира своята стопанска система, тъй че мотори на растежа да бъдат секторите с висока добавена стойност.

По думите на президента изострящите се демографски проблеми на страната ни и енергоемкостта на българската стопанска система, постановат търсенето на качествена смяна и развиване точно на икономическите браншове, употребяващи висока професионална експертиза и високотехнологични производства.

„ През последните години страната ни непроменяемо регистрира постоянни макроикономически индикатори – стопански растеж, намаляваща безработица, и те би трябвало да бъдат употребявани за постигането на действителна смяна в всекидневието на хората и повишение на тяхното богатство “, съобщи още президентът. Той акцентира също по този начин, че коефициентът на конвергенция на България, по отношение на другите страни от Европейски Съюз, е невисок и страната ни остава най-бедната страна членка на Европейски Съюз. „ Най-важното за нас е да създадем привлекателни условия и високоплатени работни места за младежите, тъй че те да избират да остават тук “, акцентира президентът.

България може да се утвърди като страна с центрове за логистична поддръжка и ремонт на авиационна техника от гражданската авиация. Страната ни разполага с доста висококвалифицирани фрагменти в региона на авиацията, с висши учебни заведения, които образоват експерти, и ще разчита на експертната оценка и на поддръжката на Световната банка за реализирането на тази концепция. Румен Радев добави, че сполучливото действие и непрекъснатото разширение на логистичния център на „ Луфтханза-Техник “ в София, е доказателство за опциите на България да затвърди позициите си в тази високотехнологична сфера.

Президентът срещна представителите на Световната банка и с самодейността за основаването у нас на интернационален институт за стабилно развиване с теоретичен център, в който да бъде построен ускорител на нуклеарни частици с технология от ЦЕРН, и който да сплотява на едно място просвета, обучение и медицина на извънредно високо равнище, оповестиха от прессекретариата на президента. „ Тази концепция се поддържа както от научните среди на Балканите, по този начин и от държавни институции “, добави Румен Радев. При визитата на президента в Париж поддръжка за концепцията беше изразена и от страна на ЮНЕСКО. Президентът още веднъж акцентира нуждата от изчерпателен метод към Западните Балкани, в който с изключение на за транспортна и енергийна съгласуваност, да се работи и за по-тясна интеграция в областта на науката и образованието.

Представителите на Световната банка показаха готовността си да дават своята експертиза по показаните от българския държавен глава планове. Те откроиха и ролята на България като фактор на непоклатимост и за задълбочаване на районната интеграция в Югоизточна Европа. На срещата беше доказано и желанието на институцията да работи за последователното превъзмогване на пречките пред човешкия и стопански продан в нашия район и за постигането на действителен прогрес в районното съдействие. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР