На среща с представители на гръцката диаспора в САЩ министър-председателят

...
На среща с представители на гръцката диаспора в САЩ министър-председателят
Коментари Харесай

Мицотакис обеща: През 2023 г. диаспората с право на глас

На среща с представители на гръцката диаспора в Съединени американски щати министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че през 2023 година записаните в изборните описи жители, които не живеят в Гърция, ще имат право да гласоподават в чужбина.
В момента те би трябвало да се завърнат в родината си, с цел да вземат участие в парламентарни избори. През 2018г. водачът на  " Нова Демокрация " и сегашен министър председател на страната направи същото предложение в Народното събрание. Поиска смяна в Изборния закон на Гърция. Премиерът тогава Алексис Ципрас не пое пряк ангажимент, а  предлагането някак постепенно потъна в бюрократични парламентарни хватки.
Според Конституцията на страната, за приемането на подобен закон са нужни 200 депутатски гласа.
Мицотакис даде обещание, че ще стартира сондажи с водачите на политическите партии, с цел да бъде импортиран план. Не се планува смяна в изборните описи, а гласуването в чужбина ще е равнопоставено с гласуването в Гърция, написа БГНЕС.
Премиерът планува броят на гръцките народни представители да бъде повишен с 15 индивида, избирани на територията на цялата страна, с цел да може диаспората също да има свои депутати.
Мицотакис осведоми представителите на диаспората, че държавното управление работи за понижаване на бюрокрацията в консулските представителства.
Държавата ще поддържа проучването на гръцки език, защото църквата и езикът са двата детайла, които поддържат връзката сред диаспората и родината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР