На среща с представители на българските малцинства в Тирана днес

...
На среща с представители на българските малцинства в Тирана днес
Коментари Харесай

Президентът обяви, че е поискал гаранции за запазване на българското малцинство в Албания

На среща с представители на българските малцинства в Тирана през днешния ден президентът Румен Радев разгласи, че е изискал гаранции от албанските управляващи, че при преброяването на популацията в Албания след месец българите ще имат правото на свободно воляизявление, без напън от на никое място, в това число и от други малцинства.

По информация на българските управляващи в Албания има сред 35 и 45 хиляди българи, а по изказвания на сдруженията - над 100 хиляди Малцинството бе прието преди три години, само че съгласно българите били нужни още законодателни промени за гарантиране на правата.

Държавният глава сподели, че ще има проверка на правилата, по които се дава българско поданство. В България сега се мисли за промени в законодателството, само че съгласно него при промяната няма да има интервенция в активността на сдруженията в Албания. У нас се счита, че има проблеми и операции при даването на удостоверения за български генезис.

След като поздрави българите в Албания, че макар компликациите са отстоявали своята езикова, културна и национална еднаквост, Румен Радев прикани сдруженията за единение при отстояване на правата на българите без да губят автономия.

Държавният глава изиска единна кандидатура за албанската комисия за националните малцинства. " За нас аршин е образованието, езикът. От вас чакам интензивност - работете със фамилии, с цел да образуваме групи и да имаме проучване на български език. Това е най-важното изискване за зазаване на идентичността, най-важният мост с България ", сподели Румен Радев.

Държавният глава сподели, че е изискал от албанските управляващи условия за културна еднаквост и за проучване на български език - освен като свободно избираем предмет и на курсове, само че и за признаването му като втори език в албанската просветителна система. Той е приказвал за нарастване на броя на студентите, които Албания изпраща в България.

Президентът разгласи, че София идеята на българите в чужбина е значима, непрекъсната и неизменима. Той сподели още, поддръжката на България за евроинтеграцията на Албания не е безрезервна. " Основен аршин е отношението към вас и опцията да упражни цялостни права ", разгласи Радев.

Снощи в Тирана президентът Румен Радев участва на банкет във връзка Националния празник на България - 3 март, даван от посолството ни в Албания за дипломатическата общественост, изтъкнати представители на албанското общество и на българската общественост. В залата имаше към 200 души, измежду които и албанският президент Илир Мета, някогашният президент Реджеп Мейдани, ръководителят на Народното събрание Грамоз Ручи, представители на изпълнителната власт и кметовете на Девол, Корча, Пустец и Балш.

В тирада пред присъстващите българският държавен глава сподели по какъв начин свободата на България не е даденост, а за отвоюването й са помогнали руси, украинци, румънци, поляци, финландци и други Той удостовери поддръжката на България за участието на Албания в Европейския съюз. Накрая се обърна към българите в Албания да с апел да бъдат лоялни жители на Албания и да свързват двата другарски народа.

" Живеем добре в Тирана, нямаме проблеми. Аз персонално през днешния ден разбрах, че има учебно заведение, в което се учи български и ще запиша сина си ", сподели пред " Дневник " Рамона, чиято майка е българка, а татко - албанец. Тя е оперна певица, постоянно се връща в София и нощес изпя на гостите българския химн.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР