На среща с членове на ГЕРБ в Столичния район Средец

...
На среща с членове на ГЕРБ в Столичния район Средец
Коментари Харесай

Елен Герджиков: „Искаме ли европейска визия за центъра на София?”

На среща с членове на ГЕРБ в Столичния регион „ Средец ” Елен Герджиков – ръководител на Столичния общински съвет, в детайли изясни аргументите за недоволството на живеещите в центъра на София, чието всекидневие е затруднено от ремонтите. Той отговори на голям брой въпроси и даде съответни обещания. В обобщение неговите уточнения подчертават на следното:

Срокът за ремонта по ул. „ Алабин ”, пл. „ Славейков ” и ул. „ Граф Игнатиев ” е 300 дни. Той стартира през юли и би трябвало да приключи в края на март. Но Столична община и изпълнителят на плана вършат всичко допустимо до Коледа дейностите да приключат в съществени линии. Упражнява се непрестанен надзор. Работи се с оптималната скорост, като се преценяват и нововъзникнали проблематични обстановки с инфраструктурата (водопровод, канализация и топлофикация). Вероятно не всички гръмогласни критици на обновяването на центъра знаят, че подземните връзки датират отпреди 100 години. Извършена е цялостната им замяна, като са направени спомагателни връзки, които не са били планувани в плана. Фирмата-изпълнител е една от най-сериозните, тя е осъществила стотици планове в цялата страна.

Пускането на трамвая по ул. „ Граф Игнатиев ” следва напълно скоро, тъй като това е една доста значима информационна връзка. Безспорно бизнесът и жителите търпят неудобства и загуби. Общината по закон няма по какъв начин да компенсира с парични компенсации притежателите на магазини. Но сега се разисква след ремонта на основни прави да бъдат сложени осведомителни табла (подобно на светещите колони в МОЛ-овете), които ще демонстрират кои магазини се намират наоколо. Това ще е една безвъзмездна реклама за бизнеса и облекчение за жителите.

Целият ремонт коства 22 милиона. Гаранцията е 8 години. Това значи, че изпълнителят ще е длъжен гратис да ремонтира всяка счупена плочка или щета по трасето. Изписаха се стотици сериозни страници за протичането на публичната поръчка и избора на реализатор. „ Припомням – сподели Елен Герджиков, че състезанието за този ремонт започва преди пет години и той съблюдава Закона за публичните поръчки. В самото наставление определеният реализатор има право да трансформира обособени параметри. Недоволните да се извърнат към Народното събрание и да изискат смяна в Закона. Отчитаме като неточност, че не излязохме няколко месеца авансово с разяснителна акция по какъв начин ще наподобяват тези улици след ремонта. Гражданите трябваше да се убедят, че ние работим за европейска визия на центъра на София. ”
Беше припомнено, че книжният пазар на пл. „ Славейков ” породи при започване на 90-те години, когато бяха премахнати голям брой книжарници. Днес, при съществуването на съвременни книжни центрове, откритите ръждясали сергии и овехтели кашони са неприемлива панорама в една европейска столица. Никъде в Европа няма сходни неугледни пазари, каквито ние търпяхме толкоз години – и по „ Граф Игнатиев ”, и по пл. „ Славейков ”. На площада ще бъде пуснат реставрираният шадраван, ще бъдат върнати статуите на Петко и Пенчо Славейкови, ще ни радва съвременно осветяване.

На дебата за проблемите на региона бяха разисквани и други тематики. Стана ясно, че кметът на регион „ Средец ” – Мария Ачкова (от Реформаторския блок) е отказвала всякаква връзка с кмета на София и с Общинския съвет. Тя е била поканена на всяка оперативка, само че не е откликвала. Тя не е осъществила никакви дейности за подкрепяне на разяснителната акция. Нека гласоподавателите си създадат съответния извод дали Мария Ачкова като кмет е на мястото си и дали преднамерено не саботира активността на партия ГЕРБ с оглед идните локални избори.

След обновяването на централната градска част следва провеждането на акция за непорочност на града. Инспектори ще наблюдават за всеки хвърлен фас или нерегламентирано изхвърляне на отпадък.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР