На среща с банатските българи в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова

...
На среща с банатските българи в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова
Коментари Харесай

Вицепрезидентът се срещна с банатските българи в Румъния

На среща с банатските българи в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова беше удостоена със званието почетен жител на Община Винга. По-късно през днешния ден тя ще е формален посетител на честванията за 130-годишния празник на Римокатолическата черква " Света Троица ", построена 1892 година от българските изселници в Банат.

Макар че пишат на латиница, банатските българи към този момент 3 века приказват езика на своите предшественици от Чипровци, Никопол и Свищов. Те са живото доказателство, че времето и дистанцията не са в положение да заличат традициите и българското им съзнание.

" Огромно е дистанцията сред България и банатските българи, времената в този момент софтуерно са лесни с интернет, само че доста години са били откъснати от България, само че са си запазили езика, идентичността ", съобщи Николай Наков.

24-годишният Франци Драгинов с татко си у дома приказва на български, а с майка си на маджарски. Танцува в локалния отбор, а в националната му носия е съшита цялата история на банатските българи.

" Нашият отбор " Българче " сме научили множеството танци от България, Унгария, Румъния. Румъния е най-приятна с малцинствата си в цяла Европа ", добави Франци Драгинов.

" Моят дядо е пристигнал от Асеново. Тук има българско учебно заведение ", добави Катерина Мартинов.

Държавната дотация за българското малцинство в Румъния тази година е в размер на 1 млн. 450 хиляди евро.

" Тук сте основали всички нужни условия толкоз доста националности да се усещат добре в името на ползите на хората и просперитета на този край ", сподели още вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно през днешния ден в двора на църквата " Света Троица " във Винга ще бъде осветлен 3-метров монумент с имената на всички свещеници, служили в храма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР