На специално събитие в новооткрития Академичен информационен център на Тракийски

...
На специално събитие в новооткрития Академичен информационен център на Тракийски
Коментари Харесай

Развитие на научните изследвания и иновациите в Тракийски университет

На особено събитие в новооткрития Академичен информативен център на Тракийски университет-Стара Загора беше обещано формалното начало на дейностите по план “Развитие на научните проучвания и нововъведенията в ТУ в услуга на здравето и устойчивото богатство ” , оповестиха от висшето образователно заведение.

Проектът се реализира в осъществяване на контракт за финансиране на инвестиция № BG-RRP-2.004-0006 по процедура за приемане на средства от Механизма за възобновяване и резистентност BG-RRP-2.004 „ Създаване на мрежа от проучвателен висши учебни заведения в България “.

Тракийски университет е едно от 9-те български висши образователни заведения , утвърдени да получат статут на проучвателен университет. Съгласно изискванията на плана, в границите на идващите 4 години старозагорското висше образователно заведение ще развива дейна научно-изследователска активност в 4 научни групи – “Интелигентно земеделско произвеждане за функционални и здравословни храни и добавки ”, “Молекулна медицина – двупосочен мост сред фундаменталните и клиничните проучвания ”, с учени публикуващи в областите “Медицина и биомедицински науки ”, “Дигитализация, нововъведения и промишленост ” и изключително настоящото в подтекста на зеления преход направление “Водород и горивни кафези ”. Предвидено е и финансирането на научни групи, чиито проучвания са с капацитет за основаване на патенти. Не на последно място – планувани са обилни средства и за реализиране на интернационалните съдействия, по които интензивно ще могат да работят всички учени от университета.

„ Днес започваме дейна работа по тази неповторима опция – Тракийски университет да бъде част от изследователските университети в България. Това значи, че страната ни е оценила и ни се доверява, само че това доверие е заслуга на генерации преподаватели и научни служащи. Благодаря на всички сътрудници, които са работили интензивно през годините за одобряване на нашия университет, както и на всички сегашни сътрудници, с които слагаме началото на нашия нов план, отдаден на научните проучвания и нововъведенията в Тракийски университет “ , сподели проф. Ярков по време на откриващото събитие.

Специални посетители на събитието бяха проф. Георги Вайсилов – изпълнителна организация „ Програма за обучение “ на МОН, проф. Васил Маринов – функционален ректор “Администрация ” на Софийски университет, доцент Галя Ставрева – зам.-ректор по научноизследователската активност на Медицински университет–Плевен, доцент Мариела Камбурова – зам.-декан по образователната активност и евроинтеграция, и господин Христо Дочев – началник на секретариат Екологичен потенциал.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР