На специална церемония в понеделник България ще се присъедини към

...
На специална церемония в понеделник България ще се присъедини към
Коментари Харесай

България ще се присъедини към Европейския алианс за батерии

На специфична гала в понеделник България ще се причисли към Европейския алианс за акумулатори . На нея ще участват президентът Румен Радев , както и служебния министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев

Церемонията е проведена от Българската организация за вложения /БАИ/ и Европейският алианс за акумулатори /European Battery Alliance – EBA/ в понеделник в столицата. На събитието БАИ и ЕВА ще подпишат декларация за присъединение на България към Алианса .

Европейският алианс за акумулатори е институция, която е основана от Европейската комисия за да върне основни производства в Европа . В момента организацията сплотява над 800 индустриални сътрудници , софтуерни компании, финансови институции и развойни центрове от минното дело до преработването с общата цел да изградят устойчива и конкурентоспособна европейска промишленост за акумулатори.

С присъединението си страната ни ще стане част от промишленост , която се чака да генерира годишни доходи на стойност 250 милиарда евро от 2025 година нататък, която е обвързвана с технологиите за декарбонизация – системи за предпазване на сила и електромобилност, където 100% от производството отива за експорт .

Чрез присъединението си към Алианса България ще може да притегли директни задгранични вложения от производители и по този начин да сътвори причина за разкриване на нови работни места и стопански напредък.

EBA е ангажирана с поощряване на потреблението на възобновими източници на сила в производства на съществени промишлености, електрификация на транспортните средства, създаване на системи за предпазване на сила и други, за които са нужни акумулатори. Технологиите за предпазване на сила са в основата на една от най-големите индустриални трансформации в света, с изключение на за реализиране на задачите за възстановяване на климата, само че и за развиването на автомобилната промишленост в Европа.

Страната ни ще получи и достъп до финансиране, ориентирано към поддръжка на проучванията и нововъведенията в региона на батериите в Европа, като за задачата е основан фонд от 3,2 милиарда евро . След присъединението ни към EBA, това ще отвори благоприятни условия на български компании и научни институции да получават средства от фонда. Това ще е основно да спомогне за развиването на нововъведенията и обмена на познания. България ще има опция да се трансформира и в център за образование и преквалификация на специалисти в региона на технологиите за предпазване на сила.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР