На специална церемония кметът Любомир Христов връчи сертификат и почетен

...
На специална церемония кметът Любомир Христов връчи сертификат и почетен
Коментари Харесай

Шумен благодари на своите дарители

На специфична гала кметът Любомир Христов връчи документ и почетен плакет на представители на компании, сдружения и жители, с чиято поддръжка са осъществени значими публични дела.

Най-големият донор за 2022-ра година е Владимир Василев, правнук на известния български ваятел проф. Марин Василев, един от основоположниците на скулптурното изкуство в следосвобожденска България. 6 скулптурни произведения – портрети и 1 фигурална комбинация от наследството на родения в Шумен създател, оценени за над 300 000 лв., към този момент са във фонда на Художествената изложба „ Елена Карамихайлова “. Предстои тяхното експониране.

Сред огромните донори на Шумен за поредна година са Училищното настоятелство в село Царев брод, компаниите „ Алкомет “ АД и Фикрет Индже, „ Теси “ ЕООД и „ Фикосота “ ООД, доктор Драган Нонев и „ Лавена “ АД. В листата на първите 10 са още Пламен Петков от София с подаяние за Република България „ Стилиян Чилингиров “ и Гражданското съдружие „ Анелия – Румяна “ на Анелия Атанасова и Румяна Станоева.

Кметът Любомир Христов напомни, че от Шумен потегля традицията 6 декември да се празнува като Ден на донора. „ За мен е чест да Ви поздравя и да изкажа своята признателност на всички вас от май-малкия до най-големия донор. Много и разнообразни са идеите, само че неизменими остават духът и солидарността, които са ни съхранили като народ и страна. “ С тези думи той се обърна към присъстващите на тържеството.

В традициите на дарителството в града са вписани имената на доста хора, подкрепили учебни заведения, читалища, храмове, лечебни заведения. Но делото на  шуменския търговец Нанчо Попович е един от най-светлите образци за щедростта на тези родолюбиви българи, които имат принос за модерното развиване на Шумен след Освобождението с построяването на едно от първите в страната девическо учебно заведение.

„ Благодаря Ви, че продължавате и развивате тази вековна българска традиция. Не мога да не напомня, че от 160 години в града ни не е строен храм. А единствено през последните няколко години бяха събрани средства за построяването на храма в квартал „ Тракия “. Кампанията „ Помогни в този момент “ сподели, че шуменци са подготвени да откликнат и да поддържат всеки, който е изпаднал в неволя, “ сподели още Христов.

Отец Димитър от храма „ Свето Възнесение Господне “ благослови всички донори. Той напомни думите от евангелието „ И от всеки, комуто много е обещано, много и ще се изисква “. „ Така са постъпвали нашите предшественици, по този начин и вие почтено следвате техния образец “, сподели архиерейският наместник.

В програмата участваха Дамян Димитров, ученик на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ и Грациела Стоянова, създател, началник и хореограф на танцовата организация „ Танцувалня “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР