На специална пресконференция днес в Пловдив бе представена изложбата ГИГА:

...
На специална пресконференция днес в Пловдив бе представена изложбата ГИГА:
Коментари Харесай

Институт Сервантес и Фондация „Пловдив 2019“ представят...

На специфична конференция през днешния ден в Пловдив бе показана изложбата „ ГИГА: Щрихи и звуци от Кордоба “. Събитието се състоя в Дом на културата „ Борис Христов “, в чието предверие тя ще може да бъде прегледана до края на месец октомври. На представянето участваха шефът на Институт Сервантес, София - Мария Луиса Сантос, кураторът на изложбата Антонио Лара Куеро, артистичният шеф на фондация „ Пловдив 2019 “ Светлана Куюмджиева и заместник-директорът на интернационалната активност Викор Янков. „ Българската аудитория ще може да се допре до испанското изкуство посредством двамата актьори, като по едно и също време ще могат да слушат испански творби и да преглеждат испански произведения “ показа Мария Луиса Сантос. Те описаха за положителното съдействието сред двете институции, което стартира още преди 4 години, когато град Сан Себастиан е Европейска столица на културата.

Интердисциплинарното събитие е основано, с цел да затвърди културните връзки сред Испания и България и е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019 “. Едната част от плана се състои от галерия на творбите на художника от Кордоба, Хинес Лиебана, който е прочут и като стихотворец и драматург. В нея се наблюдават всички креативен стадии на художника, като акцентът е подложен върху пейзажите, щрихите и линиите, които придвижват публиката в разнообразни кътчета на света. Интересното в изложбата е, че участват и портрети на неговата жена, наследник и близки другари.

На 22 октомври в 18.00 часа ще се състои публично разкриване, на което феновете ще имат опция да се насладят на концерта на пианистката Мария Долорес Гайтан. Тя ще извърши произведения въодушевени от корените на Испания. Изпълнителката от Кордоба e международно приет представител на испанския гений, заради заслугите ѝ в региона на музиката и културния продан.

Събитието е с вход свободен.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР