На специален брифинг вчера здравният министър обяви, че извънредната епидемична

...
На специален брифинг вчера здравният министър обяви, че извънредната епидемична
Коментари Харесай

Извънредна обстановка до дупка

На специфичен брифинг през вчерашния ден здравният министър разгласи, че изключителната епидемиологична конюнктура се удължава до края на юли.

Коя е новината?

В изключителната епидемиологична конюнктура няма нищо изключително. Всичко работи на цялостни обороти. Угодихме на ресторантьорите, на притежателите на фитнес зали, след тях на зрелостниците, в този момент спасяваме туристическия отрасъл, пълнейки хотелите с може би здрави туристи. Освен това продължаваме да прибираме " гурбетчии " от чужбина, които пристигнаха да се полекуват у нас и подпалиха огнища в няколко области.

Друга ария са футболните мачове в изключителна конюнктура, в които качество няма, само че пък има качествени условия за разпространяване на инфекцията.

Отделно емисари на стадния и други имунитети всекидневно припяват, че няма ужасно и няма потребност от ограничения, не че някой ги съблюдава, всичко е въпрос на асимилиране на едни митични 6 млн. евро, в случай че докараме плашеща статистика. Дори вокалът на всеобщото тестване доцент Мангъров запя друга ария - " Игра на проби ". Или пък поддръжничката на тайни финансови теории доктор Първанова, на която цялото семейство изкарало ковид, относително леко, единствено дето единият й шурей на два пъти щели да го " изтърват ".

Насред тая вакханалия щабът реши да удължи несъществуватата извънредност на ситуацията. Не можем да ги обвиним, по тази причина са назначени от премиера - да генерират противоепидемични хрумвания. Работа на Борисов е да ги саботира, както единствено той може. Защото никой не храни илюзията, че зад всеки ход на щаба стои експертното решение на членовете му. Времето сподели, че от тях нищо не зависи.

Ако се върнем обратно ще намерим задоволително доказателства за декоративната им функционалност. Насред разгара на епидемията през април, до момента в който обясняваха, че ходенето на черква по Великден не трябва да се случва, министър председателят провежда ексклузивен брифинг с представител на Синода и изясни, че той, като набожен човек, не може да затвори църквите, както направи Гърция, само че е желателно да не се върви в тях. Нищо, което не е желателно, не предстои на рестрикция и това е ясно на всички. Сега в Гърция статистиката на заболеваемост се държи в прилични равнища, нашата пораства.

Малко по-късно, до момента в който медиците от щаба обясняваха, че е извънредно значимо да не се събират хора на едно място и че дистанцията е значима, с цел да не се предава инфекцията, отново министър председателят реши да отвори заведенията, тъй като браншът възропта, а той не обича някой да не го харесва. И като се изключи че позволи на питейни заведения и заведения за хранене да работят, реши да ги насърчи с Данък добавена стойност, което изкара от пленарната зала шефа на бюджетната му комисия и финансовия му министър в символ на митинг. Но няма неприятно - и в заведенията работят хора, респективно гласоподаватели.

Докато математиците поясниха по какъв начин съгласно нашия модел, който никой не видя, преди малко сме отминали пик, властта реши да угоди и на притежателите на фитнес зали. Е, не се стигна до понижаване на ДДС-то и за тях, евентуално тъй като финансовия Му министър е заплашил да си направи харакири, в случай че шефът предприеме и този данъчен ход.

После една отракана абитуриентка взе, че направи страница във фейсбук и потегли недоволството от рестриктивните мерки на зрелостниците, които си желаеха баловете. И тя се срещна с премиера и на нея споделиха " да ".

Оттук нататък вълната опустоши всяка сфера на живота ни, прекършвайки нежните бариери на рестриктивните мерки.

Сега към този момент властта не приказва за затваряне, в противен случай запя напълно друга ария - няма да затваряме, разчитаме на съзнанието на хората. Че от кой момент?

При тая явна променчивост в отпущането на ограниченията няма кой да повярва, че заплаха в действителност съществува. Гласът на лекарите от първа линия към този момент не се чува, стихнаха и ръкоплясканията, на места някой се пробва да изясни, че имаме работа с подъл вирус, само че никой не го взема насериозно. Въпреки че националната система най-накрая проработи и цифрите демонстрират съществено разпространяване на инфекцията. Показват и повишаване на смъртните случаи, само че нас това не може да ни раздруса, тъй като никой не умира от коронавирус, а от съпътстващите си болести, както нацията ни от медици настойчиво повтаря.

Лято е. На всички им писна да слушат статистики и предизвестия, изтощени от протяжните изключителни брифинги и монолозите на премиера в джипката и отвън нея. Не им се слушат дори записи, не им се четат чатове. Искат да си върнат нормалността, да се поглезят на морето, в случай че могат да си го разрешат, и да му провиснал края в някое нощно заведение. Някой споделя, че питейните заведения и нощните заведения били рисково място - да има да взема - в случай че бяха толкоз рискови, щяха да бъдат затворени. Поне по този начин се случва в някои други страни, които към този момент нямат проблем с пикове и нови талази на епидемията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР