На социалния министър Бисер Петков възлагам сутрин като стане, обед

...
На социалния министър Бисер Петков възлагам сутрин като стане, обед
Коментари Харесай

Няма национална стратегия за детето, защо продължават да лъжат, пита се Борисов

На обществения министър Бисер Петков разпореждам заран като стане, обед и вечер да прави брифинг и да споделя, че такава тактика няма ". Това разгласи през днешния ден пред публицисти министър председателят Бойко Борисов, представен от организация " Фокус ". Поводът са митингите против Националната тактика за отбрана на детето.

В началото на годината тя беше качена за публично разискване на уеб страницата на държавното управление за публични съвещания. В навечерието на Великден министър председателят Бойко Борисов подреди Националната тактика за детето (2019 – 2030 г.) да бъде оттеглена от общественото министерство и да бъде модифицирана, поради мощното публично неодобрение.

Една от стратегическите цели на документа е възбраната за телесни санкции над децата. Оповестени неотдавна данни сочат, че седем от 10 деца в България са жертва на принуждение в фамилиите си. Други данни демонстрират, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, само че огромна част от тях не престават да ги ползват.

" Във " Facebook " и митинги готвят- " Не, на тактиката 2019-2030 година ". Това е тактика, която е няма. Много ясно се разпоредих да се прави с безусловно всички отзиви и изрично да пази детето. Защо не престават да лъжат не знам ", разяснява още министър председателят.

Той посочи, че предстоят доста разисквания преди да се предложи нов сходен документ, главната цел на който ще е да отбрани децата.

На съвещанието на министерски съвет през днешния ден Бойко Борисов уточни, че 40 200 деца, които въобще не са ходели на учебно заведение, са вкарани в класните стаи. Децата бяха във фокуса и на едно от решенията на кабинета от през днешния ден - разпределяне на 3.45 млн. лева за детско опазване на здравето.

" Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях упълномощил на министъра на опазването на здравето да изследва какъв брой кувьоза за цялата страна и какъв брой апарати за дишане са нужни. Така, че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници- държавни и общински с нужните кувьози и 15 апарата за дишане. Те желаеха 10, ние им даваме 15, с цел да може да се подсигурява тази тематика ", добави Борисов.

От тези средства на държавните и общинските лечебни заведения ще бъдат предоставени 500 хиляди лева за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хиляди лева за обезпечаване на 50 кувьоза. Отделно 1.7 млн. лева са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница " Проф. Иван Митев " по Програмата " Майчино и детско опазване на здравето " по реда на Наредба № 3 за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване. Ресурсът ще бъде употребен за възстановяване лекуването на децата и нарастване възнагражденията на работещите.

През предходната седмица работещите в болничното заведение проведоха митинг и заплашиха с ефикасна стачка и групови оставки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР