На София не и върви с небостъргачите. След като сагата

...
На София не и върви с небостъргачите. След като сагата
Коментари Харесай

Спряха знаков строеж в София

На София не и върви с небостъргачите. След като сагата към строителството на високата постройка на НИКМИ в квартал „ Стрелбище” е в разгара си и за момента се водят договаряния с вложителя теренът, който той има, да бъде сменен с парцел на друго място, в този момент породи и проблем с небостъргача, който би трябвало да бъде построен на няколко метра от първия, а точно на бул. „ България” на мястото на магазин на известна мебелна верига.

Причината за прекъсване на осъществяване на капиталовото желание е тъжба от поданици на кв. „ Борово”. Стана ясно, че тя е почетена от Софийския административен съд. Въпросната инвестиция в неподвижен парцел е утвърдена и от основния проектант на София Здравко Здравков, и от Столичен общински съвет (СОС). Според съда обаче обещано от общинските съветници позволение за градеж на вложителя „ България билдинг” ЕООД е нелегално. Причината е, че там където се намира парцелът (на ъгъла сред бул. „ България " и ул. „ Борово ") съгласно Общия организационен проект може да бъде застроявано със здания с височина до 20 метра. Традиция е обаче това да се заобикаля като се употребява малка врата в Закона за устройство на територията (ЗУТ), която разрешава безкрайно високи здания в имоти, ситуирани на ъгли.

Има обаче и други пунктове, по които живущите в региона оспорват разрешението на основния проектант и общинските съветници като незаконосъобразно. Сред тях е и, че вложителят не е срещнал живущите в региона с плановете за Подробния организационен проект (ПУП) на парцела, не е била спазена и процедурата за разработване и одобрение на проект за преструктуриране на жилищен комплекс, не е налична информация за картотекираната растителност в парцела – т.е. дали има дървета, както и какви са, надвишени са допустимите индикатори за застрояване.

РИОСВ-София не е направила екооценка на подробния организационен проект и не е снимала дървесната растителност. Административен съд-София постановява, че решението на СОС е издадено „ при съществуване на основни нарушавания на административно индустриалните правила”, с което е нарушен закона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР