На снимката: Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТОГенералният секретар на

...
На снимката: Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТОГенералният секретар на
Коментари Харесай

„Легнах си, но знаех, че ще ме събудят“. НАТО и Столтенберг били сигурни, че Русия ще нападне Украйна

На фотографията: Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг споделя, че е задремал в навечерието на 24 февруари 2022 година с цялостното схващане за кръвопролитието, което ще се развихри след часове. Месеците на предизвестия от страна на ръководителя на западния боен алианс са се трансформирали в убеденост, че съветският президент Владимир Путин ще стартира тоталната си офанзива против Украйна в този ден, излиза наяве от негово изявление.

„ Отидох да си легна. Но нощта беше доста къса, тъй като знаех, че на някакъв стадий, до няколко часа, някой ще ме разсъни – и тъкмо това се случи “, сподели той пред в изявление седмица преди първата годишнина от нашествието.

„ Около четири часа ми се обади началникът на щаба ми и единствено в резюме ми сподели, че са почнали, т.е. нашествието е почнала. Нямаше изненада, тъй като ние знаехме “.

Макар че мнозина по света до последно споделяха, че Москва няма да рискува с пълномащабно нахлуване, за генералния секретар на НАТО е нямало подозрение, че Путин е подготвен да работи.

„ Възможно е да бъдем шокирани от бруталността на войната. Но няма по какъв начин да бъдем сюрпризирани, тъй като това в действителност беше нещо, което беше предсказано месеци преди нашествието “, сподели той.
Пълномащабно нахлуване
Сега, една година след войната, която коства живота на десетки хиляди хора и разклати сигурността на Европа, Столтенберг предизвести, че НАТО би трябвало да е подготвен за нова епоха на опълчване с Русия, която може да продължи дълго.

„ Президентът Путин желае друга Европа, желае Европа, в която може да управлява съседите си, в която може да взема решение какво да вършат страните “, сподели Столтенберг.

„ Трябва да сме готови за дълъг път, това може да продължи доста, доста, доста, доста, доста години “.

Войната на Москва против прозападен комшия потопи Европа в най-опасната рецесия след Втората международна война и тласна съдружниците от НАТО към най-мащабния ремонт на защитата им след разпадането на Съветския съюз.

Норвежкият началник на ръководения от Съединени американски щати алианс съобщи, че е внимателен да предвижда какъв брой дълго ще продължи възобновеното опълчване сред Русия и Запада, тъй като измененията могат да настъпят ненадейно.

„ Видяхме рухването на Берлинската стена или 11 септември “, сподели той.

По думите му НАТО „ постоянно ще търси къде има благоприятни условия още веднъж да влезе в обстановка, в която има място за по-добри връзки, само че при настоящето държание на съветския режим, на режима в Москва, няма по какъв начин да стане “.

Членовете на НАТО не са изпратили свои сили в Украйна, а някои западни чиновници се притесняват, че директен боен спор може да прерасне в нуклеарна война сред Запада и Русия, написа Агенция Франс Прес.

Откакто съветските танкове навлязоха в Украйна, десетки хиляди бойци на НАТО бяха ситуирани на източния фланг на алианса, а редица европейски съдружници усилиха разноските си за защита.

Членовете на НАТО, отпред със Съединените щати, също изпратиха оръжия на стойност десетки милиарди долари на Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да се опълчи на Русия.

За мнозина това даде нов фокус на алианса, основан след Втората международна война, с цел да се опълчи на Съветския съюз.

Столтенберг обаче настоя, че нашествието „ в действителност не е трансформирала НАТО толкоз доста, тъй като трябваше да помним, че войната не стартира през февруари 2022 година “. „ Войната стартира през 2014 година, когато Русия за първи път нелегално анексира Крим “, сподели той.

„ Това, което видяхме след нахлуването предходната година, е цената на това, че Северна Америка и Европа да стоят дружно. Видяхме смисъла на това, което направихме през последните години – да влагаме повече в защита, да повишим готовността “, сподели той.

„ Това потвърди смисъла и значимостта на НАТО “.

Бившият норвежки министър-председател отхвърли обвиняванията, че НАТО е могла да направи повече, с цел да предотврати тоталното навлизане на Русия, като въоръжи по-бързо Украйна след Крим или я приближи до защитния щит на алианса.
„ Черно и бяло, вярно и неверно “
„ Това е война по желание на президента Путин, има единствено един виновен и това е президентът Путин и вземащите решения в Москва “, сподели той.

„ Можем да проучваме, можем да обсъждаме, всички можем да обмисляме разнообразни решения, само че това по никакъв метод не отстранява отговорността, която президентът Путин носи за тази война “.

Той добави: „ Понякога в историята всичко е черно и бяло. Понякога в действителност има вярно и неверно “.

Столтенберг обаче съобщи, че членовете на 30-членния алианс остават все по този начин ангажирани да подсигуряват, че Украйна в последна сметка ще надделее.

„ Ние сме там, с цел да подсигуряваме, че Украйна ще завоюва тази война, и да ѝ предоставим оръжията, боеприпасите и поддръжката, от която се нуждае “, сподели той.

„ Ако президентът Путин победи в Украйна, това ще бъде покруса за украинците. Но ще бъде рисково и за всички нас, тъй като тогава посланието към него и другите властнически водачи ще бъде, че когато употребяват военна мощ, могат да реализират задачите си “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР