На снимката: Владимир ПутинВ средата на първата зима на енергийната

...
На снимката: Владимир ПутинВ средата на първата зима на енергийната
Коментари Харесай

Европа печели енергийната война с Путин

На фотографията: Владимир Путин
В средата на първата зима на енергийната война сред Европа и Русия единствено едната страна печели.

Когато през септември Владимир Путин предизвести, че европейците ще „ замръзнат “, в случай че Западът се придържа към енергийните си наказания против Русия, шантажът на Москва с изкопаеми горива изглеждаше, че върви тъкмо по проект.

Европейските цени на едро на природния газ бяха на север от 200 евро за мегаватчас, към 10 пъти по-високи от тези през по-голямата част от 2021 година Бяха формирани проекти за понижаване на търсенето на газ и за обезпечаване на опция за транспорт на доставките през границите до страните с максимален дефицит. Редовните спирания на електрозахранването в Европейски Съюз бяха напълно действителна вероятност.

Стратегията на Путин – да направи живота на европейските жители трагичен, като им спре газа и ги принуди да се откажат от поддръжката си за Украйна – изглеждаше ефикасна.

Но с настъпването на новата година картината за Европа е по-положителна, в сравнение с съвсем всички предвидиха. За Путин играта на война с големите газови и петролни благосъстояния на Русия стартира да наподобява като саморазрушителна тактика.

Цените на газа се сринаха до 65 евро за MWh – към момента извънредно високи спрямо нормата от последното десетилетие, само че по-управляеми от главозамайващите скокове, следени през 2022 година

Спадът на цените и стабилизирането на доставките на газ се дължат на две неща: удивително мекото време през зимата и триумфа на Европа да премине от съветски тръбопроводен газ към полутечен природен газ (LNG) от по-приятелски снабдители.
Увеличаване на доставките
Според Оксфордския институт за енергийни проучвания европейските страни с цената на огромни разноски са нараснали международните доставки на полутечен природен газ в средата и края на 2022 година, като са нараснали вноса от 83 милиарда куб. м (млрд. куб. м) през 2021 година до 141 милиарда куб. м през 2022 година Това компенсира към три четвърти от 80-те милиарда куб. м, които Европа към този момент не получаваше от съветските газопроводи. Нова инфраструктура за импорт на полутечен природен газ се появява в цяла Европа, в това число в Германия, където до края на тази година ще стартират да действат шест плаващи терминала.

Голяма част от към този момент импортирания полутечен природен газ – по-голямата част от него се доставя от Съединени американски щати – в този момент се намира в мрежата от подземни складове в Европа. Мекото време, съчетано с внезапното понижаване на потреблението на газ, провокирано от по-високите цени, значи, че тези складове към момента са цялостни на 82%. Това е почти равнището, на което се намираха, когато Путин насочи опасността си за „ заледяване “ преди четири месеца.

Според Джак Шарпълс от Оксфордския институт на 1 януари европейските ресурси са били с към 31 милиарда куб. м повече, в сравнение с година по-рано. „ Това ни слага в доста добра позиция за началото на годината “.

Междувременно Москва стартира да усеща последствията от енергийните контрамерки на Запада.

Според един разбор на Центъра за проучване на енергетиката и чистия въздух възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски недопечен нефт и ограничаването на цените на барел от 60 $, наложено от Г-7, дружно костват на Русия 160 млн. евро дневно.

Въпреки глобите и намаляването на доставките, през 2022 година Москва печели 155 милиарда евро от експорт на петрол и газ – с 30% повече от миналата година. Но с намаляването на международните цени на петрола и газа, през 2023 година съгласно личните оценки на Кремъл тези доходи ще намалеят с 23% – цифра, която съгласно някои специалисти е оптимистична.
И по този начин, завоюва ли към този момент Европа енергийната война?
„ Думата „ завоюва “ е прекомерно смела. Все още е началото на зимата и има доста неща, които към момента могат да се объркат “, споделя Дитер Хелм, професор по икономическа политика в Ню Колидж, Оксфорд, и някогашен консултант по енергийните въпроси на Европейската комисия. „ Но Европа се оправи доста по-добре, в сравнение с множеството коментатори чакаха “.

„ Засега нещата наподобяват добре “, съгласи се посланик от Европейски Съюз. „ Руснаците имаха единствено едно оръжие в енергийната война: газ. Това е мощно оръжие, със мощно краткосрочно влияние. Но те към този момент го използваха “. Дипломатът съобщи, че „ арсеналът “ на Европейски Съюз е по-разнообразен, в това число: увеличение на възобновимите енергийни източници, приемане на доставки от други места и предприемане на стъпки за потребление на по-малко сила. „ Но не можем да си позволим да бъдем самодоволни “.

Това е обръщение, което отеква в столиците на Европейски Съюз.

„ Европа 1, Русия 0 “, сподели един от министрите на енергетиката на Европейски Съюз – само че надпреварата надалеч не е завършило. От месеци насам европейските водачи предизвестяват, че идната зима може да бъде по-опасна от тази, защото за лимитираните доставки се конкурират свитият международен пазар на полутечен природен газ и опцията за възраждащ се Китай, който още веднъж отваря порти след блокирането на Коронавирус.
Плащане на цената
Силната позиция на Европа през януари има и своята цена.

Индустриалното произвеждане се е запазило относително добре, само че енергоемките браншове са понесли изключително тежък удар, като съгласно ING през ноември производството е намаляло с съвсем 13% на годишна база.

Освен това държавните управления са задължени да изплащат големи суми за подкрепяне на сметките за сила на потребителите и предприятията – общо 705 милиарда евро в Европа съгласно мозъчния концерн Bruegel. Тези големи суми ще натежат на националните бюджети за години напред.

Но във връзка с може би най-важния индикатор – публичната и политическата поддръжка за Украйна – Русия сигурно се е провалила в опита си да пречупи европейската увереност. Проучване на Евробарометър, извършено през октомври и ноември и оповестено тази седмица, демонстрира, че 73% от жителите на Европейски Съюз поддържат поддръжката на блока за Киев и глобите против Русия.

Има няколко признака, че мненията са се трансформирали през зимата. Крайната десница в Германия оглави митинги против глобите, а държавното управление на Унгария постоянно се противопоставяше на позицията на Европейски Съюз във връзка с Украйна – само че до момента сходни настроения оставаха малцинствено занятие в Европа.

„ Това е както политически, по този начин и стопански въпрос и мисля, че европейците демонстрираха забележителна степен на взаимност “, сподели Хелм. „ Това е европейски план, той се нуждае от европейски тактики и силата на Европейския съюз се прояви в огромна степен “.

Текстът е оповестен от Чарли Купър в „ Politico “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР