На снимката: Виктор ОрбанСледващата седмица правителството на Унгария ще внесе

...
На снимката: Виктор ОрбанСледващата седмица правителството на Унгария ще внесе
Коментари Харесай

Унгария с пореден опит да отключи достъпа до средства от Европейския съюз

На фотографията: Виктор Орбан
Следващата седмица държавното управление на Унгария ще внесе в Народното събрание нови закони, с цел да постави завършек на разногласието с Европейската комисия и да отключи достъпа до средства от Европейския съюз, съобщи в събота началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, съобщи „ Ройтерс “.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз ще предложи прекъсването на милиарди евро, предопределени за Унгария, заради подозрения за корупция, оповестиха двама чиновници пред „ Ройтерс “ в сряда, което ще бъде първият сходен ход против Орбан.

В четвъртък огромно болшинство от законодателите на Европейски Съюз гласоподаваха за наказание на вредите за демокрацията в Унгария при ръководството на ветерана Орбан, който е на власт от 2010 година, засилвайки натиска върху блока да понижи финансирането за някогашната комунистическа страна.

Будапеща пък разгласи, че ще сътвори антикорупционен орган и работна група с неправителствени групи, които да следят изразходването на средствата от Европейски Съюз в опит да има достъп до европейски средства.

„ Правителството или към този момент е приело настояванията на Европейската комисия, или в областите, в които не можехме да ги приемем, успяхме да реализираме компромис, който удовлетворява и двете страни “, съобщи Гергели Гуляш на брифинг за медиите.

„ На днешното съвещание държавното управление разиска тези задължения и ги утвърди “, сподели той и добави, че държавното управление на Орбан ще изиска от Народното събрание да одобри съответното законодателство по бързата процедура.

Предвижда се новите закони да влязат в действие през ноември, което съгласно Гуляш може да значи завършек на наказателните дейности против Унгария, като достъпът до милиарди евро виси на косъм.

„ Вместо взаимно съмнение, градивната поредност от договаряния с Комисията през последните два месеца може да се преглежда като стъпка към взаимното доверие “, съобщи Гуляш и добави, че Унгария чака решението на Европейски Съюз с „ цялостно успокоение “.

Според Агенцията на Европейски Съюз за битка с измамите Унгария е имала максимален дял на нередности в целия блок при изразходването на средства от Европейски Съюз през интервала 2015-19 година Брюксел от дълго време приканва за бистрота, конкуренция и отчетност в унгарските публични поръчки.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР