На снимката: руският президент Владимир Путин и българският президент Румен

...
На снимката: руският президент Владимир Путин и българският президент Румен
Коментари Харесай

„Politico“: България започна да се връща в руската орбита

На фотографията: съветският президент Владимир Путин и българският президент Румен Радев
Не след дълго България стартира да се връща в съветската орбита – изключително когато става дума за комплицирания въпрос за газовата взаимозависимост.

Служебното държавно управление, което пое властта този месец, провокира опасения, че София ще се върне към закупуването на енергийни доставки от московския експортен монополист „ Газпром “, след неотдавнашния блян да се освободи от зависимостта от Русия, и ще възобнови обичайно по-приятелския метод на балканската страна към Кремъл.

Това е внезапен поврат по отношение на краткотрайното държавно управление на министър-председателя Кирил Петков, което падна след избор на съмнение в края на юни. Петков зае извънредно конфронтационна позиция по отношение на Русия след нахлуването в Украйна, като изгони 70 дипломати и шпиони и форсира търсенето на различни енергийни доставки, в това число посредством газопровод през южната граница с Гърция.

Новата краткотрайна администрация, назначена от президента Румен Радев обаче се възползва от промеждутъка преди парламентарните избори на 2 октомври, с цел да оправи връзките си с руснаците. Радев, някогашен водач на изтребител МиГ-29 и началник на Военновъздушните сили, е необятно упрекван от съперниците си в проруска ориентировка и в началото беше номиниран за президент от Българската социалистическа партия, правоприемник на свързаната с Москва Българска комунистическа партия. В общественото пространство той е извънредно неосезаем във връзка с лоялността си като началник на страна от НАТО: Той осъжда войната, само че се опълчва на българската военна поддръжка за Украйна. Миналата година Съединени американски щати възразиха против това, че Радев разказва Крим като „ съветски “.

Администрацията на служебния министър-председател Гълъб Донев се заиграва с концепцията за обновяване на вноса на съветски газ, откогато пое властта, само че тази седмица нещата се форсираха, когато министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че България няма различен избор, с изключение на да възобнови договарянията с „ Газпром “. През април, дружно с Полша, България беше измежду първите страни, чиито доставки на газ бяха прекъснати от „ Газпром “, защото София отхвърли да заплаща в рубли. Оттогава насам „ Газпром “ стопира и възобновява газовите потоци към редица други страни.

„ Разговорите с „ Газпром “ за обновяване на доставките са неизбежни “, сподели Христов пред публицисти в София. Той продължи да упреква някогашния кабинет на Петков, че е влошил връзките с Москва и е направил бъдещите договаряния „ доста сложни “.

„ Не си мислете, че е задоволително да звъннете на „ Газпром “ и потоците ще се възобновят “, добави той.

По-рано Христов беше подчертал, че новият кабинет не има намерение да подписва дълготрайни контракти, само че не изключва опцията да купува газ от „ Газпром “. „ Приоритетно преглеждаме различни източници, само че в случай че тези доставки се окажат незадоволителни, аз няма да бъда министърът, който ще остави хората да прекарат зимата на студено. “

Изявлението на Христов пристигна ден откакто посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова съобщи, че заплащането за доставките на газ би трябвало да се урежда единствено в рубли и че не чака да има проблеми при възобновяването на доставките за България, в случай че тя прояви нужната „ политическа воля “.

Някои политически анализатори се усъмниха, че общителната игра с „ Газпром “ ще докара до нещо положително.

„ Да се отнасяме към Газпром като към благонадежден бизнес сътрудник в миг, когато компанията е прекратила доставките на газ за редица страни без забележима причина, наподобява много неуместно “, сподели Даниел Смилов, политически анализатор от Центъра за демократични тактики, основан в София мозъчен концерн. „ Правителството води акция, надявайки се да обърне публичното мнение по въпроса, изключително преди изборите. Все още е рано да се каже дали ще съумеят. “
Обратен завой
Може би най-яркият образец за това по какъв начин новата българска администрация се пробва да провали напъните на Петков да се освободи от съветския газ е по отношение на битката за стартиране на интерконекторна връзка с Гърция.

В продължение на години Съединените щати увещаваха България да открие газов конектор на южната граница, който да ѝ разреши да минава към разнообразни линии на доставка, като да вземем за пример полутечен природен газ (LNG), разтоварван в Гърция, или към снабдители в Азербайджан, Централна Азия и Близкия изток. София обаче дълго време протакаше завършването на този трансграничен газопровод в интерес на задълбочаването на връзките с „ Газпром “.

В очевиден раздор с предшествениците си Петков се опита да отвори нова страница, като даде приоритет на отварянето на гръцкия интерконектор, само че в този момент краткотрайната администрация провокира разногласия, като още веднъж намира спънки, които биха могли да попречат на трансграничните доставки от съперници на „ Газпром “.

Малко откакто служебното държавно управление пое властта, българските медии разкриха, че държавното управление на Донев е намерило чиновнически учредения да пречи на интерконектора. Министерството на енергетиката на Христов изясни, че са налице избрани дефекти, свързани със узаконяването на плана.

Усещайки нещо съмнително, Петков допусна, че новото държавно управление желае да забави плана. „ Газовата връзка с Гърция е сложена под опасност в миг, когато сме на крачка от нейното действително пускане “, съобщи Петков във Фейсбук по-рано този месец.

Временното държавно управление отхвърля обвиняванията, че следва остарелия проруски сюжет, като се пробва да блокира стартирането на интерконектора, само че акцентира, че България просто е в обезверена обстановка с наближаването на зимата. България в действителност е измежду страните с най-лоши резултати в Европа във връзка с запълването на зимните хранилища.

Часове откакто новият длъжностен кабинет пое властта, министър председателят Донев сътвори спешен екип за справяне с „ хаоса и разрухата “ в енергийния бранш, на който беше предоставено да работи непрекъснато.

Христов последва образеца му и дефинира обстановката с доставките на газ като „ сериозна, в случай че не и сериозна “, като съобщи, че България разполага с газови ресурси, които да стигнат единствено до септември. Изявленията пристигнаха макар напъните на Петков да направи София по-малко подвластна от съветския газ. Неговото държавно управление стартира договаряния с Азербайджан за спомагателни доставки, обезпечи доставката на седем танкера с полутечен природен газ от американска компания и форсира работата по новата газова връзка с Гърция.

Междувременно служебното държавно управление разгласи, че ще одобри единствено един от танкерите с полутечен природен газ, като се базира на високите разноски за обезпечаване на място на терминал в Турция и Гърция.
Старите другари на Русия
Временният кабинет на Донев поема ръководството в миг, когато страната е изправена пред внезапно покачваща се инфлация и политическа неустойчивост. Изборите през октомври ще бъдат четвъртите в страната от април 2021 година насам.

„ Президентът и неговият длъжностен кабинет се пробват да завоюват някакви политически точки във вътрешнополитически проект по тематика, която провокира различия, като Русия “, споделя политическият анализатор Смилов.

Освен че показва подготвеност за обновяване на договарянията с „ Газпром “, едно от основните политически назначения в министерството на Христов, което дава отговор за образуването на енергийната политика на страната до изборите, е известно с другарската си позиция по отношение на Русия.

Любомира Ганчева, шеф на кабинета и някогашен консултант на Радев, до неотдавна беше заместник-председател на маргинална партия, която намерено пропагандираше проруските си възгледи (б.р. става въпрос за АБВ на Румен Петков). Тя е посещавала Крим няколко пъти, откогато Русия анексира полуострова през 2014 година, по покана на локалните управляващи, назначени от съветския президент Владимир Путин. Преди две години в материал, оповестен на уеб страницата на нейната партия, проучва годишната конференция на Путин, като възхвалява лидерските му умения за справяне с пандемията и за това, че се е застъпил за съветския народ „ в най-тъмния час “.

Един от основните цели на новия кабинет, който Радев разгласи, е да „ предотврати въвличането на страната в спора “. Макар че той не даде повече детайлности, по-новите му мнения за войната накараха някои наблюдаващи да се усъмнят още повече в това къде са благосклонностите му.

Радев се колебаеше дали да приветства неотдавнашното експулсиране на съветски дипломати, инициирано от Петков. След експулсирането на дипломатите и шпионите от страна на Петков Радев съобщи, че сходен „ невиждан акт “ излага на риск „ енергийния бранш, стопанската система и народа “.

„ Кабинетът дава смесени сигнали, само че остава един огромен въпрос: Дали в действителност ще изпълнят обещанията си? “, пита Смилов. „ Ще одобряват ли назад изгонените съветски дипломати или ще одобряват политики, които в последна сметка ще попречат на ползите на Украйна? “.

Текстът е оповестен в „ Politico “, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!9ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,,, 24.08.2022, 17:33
24.08.2022, 16:47
24.08.2022, 15:48
24.08.2022, 15:06
Последни публикации-24.08.2022, 18:20-24.08.2022, 17:33-24.08.2022, 16:47Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР