На снимката: Румен РадевВ понеделник ще се проведе втората консултация

...
На снимката: Румен РадевВ понеделник ще се проведе втората консултация
Коментари Харесай

Радев ще разговаря в понеделник с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство

На фотографията: Румен Радев
В понеделник ще се организира втората консултация за сформиране на държавно управление при президента, разгласи през днешния ден президентът Румен Радев. Тогава на „ Дондуков “ 2 за диалози ще отидат от „ Продължаваме промяната “ – втората по величина политическа мощ в 48-мия Парламент.

Радев още веднъж не се ангажира по кое време ще връчи първия мандат за съставяне на държавно управление на най-голяма мощ – ГЕРБ-СДС. Консултациите сред президента и ГЕРБ-СДС се организираха в сряда, като сред обсъждащите породи напрежение във връзка изпращането на оръжие за Украйна –

В началото на седмицата Румен Радев съобщи, че няма да бърза с даването на първия мандат, тъй като Народното събрание има да свърши доста работа.

И през днешния ден той уточни, че от хода на консултациите зависи по кое време ще връча първия мандат.

Според Конституцията след съвещания с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група.

След предварителните избори на 2 октомври, това е групата на ГЕРБ-СДС. Няколко дни след вота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа известност, които да проведат кръга от договаряния с политическите партии. Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и някогашния външен министър Соломон Паси организира диалози с ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “. „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ отхвърлиха да вземат участие в диалозите. „ Възраждане “ не бяха поканени.

Ако ГЕРБ-СДС не съумеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде утвърден, вторият мандат ще отиде по втората мощ – „ Продължаваме промяната “. Ако и Политическа партия не съумеят да сформират ръководство, третият мандат ще отиде в действие по желание на президента. Ако и последният опит за сформиране на държавно управление се провали, следва разформироване на Народното събрание и насрочване на нови предварителни избори.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР