На снимката: Ръководителят на Вагнер Евгений Пригожин и руският президент

...
На снимката: Ръководителят на Вагнер Евгений Пригожин и руският президент
Коментари Харесай

Шефът на „Вагнер“ обвини началниците на руската армия в „предателство“

На фотографията: Ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин и съветският президент Владимир Путин
Ръководителят на съветската наемническа група „ Вагнер “ Евгений Пригожин упрекна военните началници на Москва в „ изменничество “, тъй като отхвърлят да доставят групата с муниции и се пробват да я унищожат. 

Наемниците на Евгений Пригожин от групировката „ Вагнер “ са вербувани от затвори в цяла Русия, с цел да подсилят редиците си. Те играят основна роля в напъните за завладяването на град Бахмут в източната част на Украйна. Но борбите там разкриха напрежението сред групировката и съветската войска, макар че Кремъл отхвърля да има раздор.

„ Началникът на генералния щаб на Москва и министърът на защитата раздават заповеди наляво и надясно. Те освен не дават муниции на ЧВК „ Вагнер “, само че и не се оказва помощ с въздушен превоз. Има директна съпротива, която е опит да се унищожи „ Вагнер “. Това може да се приравни на държавна измяна “, сподели Пригожин в известие, споделено от неговата пресслужба във вторник.

Той също по този начин упрекна висшето военно командване, че е забранило доставката на лопати за копаене на окопи за бойците на „ Вагнер “.

В предишното Пригожин постоянно е подлагал на критика постоянната съветска войска в Украйна. Наскоро той упрекна „ чудовищната администрация “ на Москва за неналичието на военни триумфи и упрекна съветските военни, че се пробват да „ откраднат “ успехите на „ Вагнер “.

Руското министерство на защитата отхвърли да лимитира доставките на муниции за доброволците на фронта, само че не загатна нито „ Вагнер “, нито обвиняванията на Пригожин. То осъжда като „ безусловно погрешни “ отчетите за дефицит.

„ Опитите за основаване на ерес в тесния механизъм на взаимоотношение и поддръжка сред подразделенията на съветските бойни групировки са контрапродуктивни и работят само в интерес на съперника “, се споделя в изказване на съветското военно министерство.

От началото на войната Пригожин стартира да поема все по-публична роля. Неговата група „ Вагнер “ оглавява борбата за Бахмут, само че връзките му с Москва явно се утежняват. Тази година той беше лишен от правото да набира пандизчии и се появиха признаци за опити на Кремъл да ограничи въздействието му.

В речта си за положението на нацията, произнесена през вчерашния ден, Путин обърна внимание на вътрешните битки.

„ Трябва да се отървем от всевъзможни междуведомствени несъгласия, формалности, обиди, недоразумения и други нелепости “, сподели той пред политическия и боен хайлайф.

В обява по-късно денем Пригожин сподели, че е бил прекомерно ангажиран, с цел да гледа речта и затова не може да разяснява забележките на президента.

Превземането на Бахмут би било първата огромна победа за Москва в Украйна от доста месеци насам. Но анализатори считат, че то би било по-скоро алегорично, защото градът няма огромна стратегическа стойност.

Източник: „ Гардиън “
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР