На снимката: Радостин ВасилевДепутатите не избраха председател на Комисията по

...
На снимката: Радостин ВасилевДепутатите не избраха председател на Комисията по
Коментари Харесай

След разгорещен дебат, спортната комисия остана без председател

На фотографията: Радостин Василев
Депутатите не избраха ръководител на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, откакто бяха издигнати две номинации – тази на Радостин Василев от „ Продължаваме промяната “ (ПП) – министър на спорта в кабинета „ Петков “, и на Халил Летифов от Движение за права и свободи.

Стана ясно, че изборът на ръководител на спортната комисия ще бъде сложен и ще докара до напрежение още по-рано денем, когато в дебата се видяха първите сигнали за това. По думите на „ Продължаваме промяната “ комисията е била обещана на тяхната група на председателски съвет, само че изненадващо това се е трансформирало, без те да бъдат осведомени. Политическа партия заподозряха повода е фактът, че някогашният министър на спорта Радостин Василев през вчерашния ден е подал сигнал против служебния министър Весела Лечева в КПКОНПИ.

„ За “ номинацията на Радостин Василев (ПП) гласоподаваха 93 народни представители, 84 бяха „ срещу “, а 42 – „ въздържал се “. Кандидатурата на Халил Летифов от Движение за права и свободи поддържаха 99 народни представители, 65 бяха „ срещу “, а 50 гласоподаваха с „ въздържал се “. И двамата претенденти обаче не събраха задоволително гласове, с цел да бъдат определени.

От „ Български напредък “ изненадващо издигнаха номинацията на Даниела Дашева за ръководител на комисията. Десислава Атанасова, ръководител на групата на ГЕРБ-СДС, възрази, че това би нарушило правилото, съгласно който всички ръководители на групи са договорили по време на председателски съвет за броя председателски места на комисии, които получава всяка парламентарна група.

Тя означи, че салдото, който е бил реализиран, въпреки всичко демонстрира, че консенсус може да бъде открит и според него парламентарната група на „ Български напредък “ има право на един ръководител на комисия, защото е и най-малката парламентарна група в 48-мото Народно заседание. Впоследствие от „ Български напредък “ отдръпнаха предлагането. Преди това депутатите гласоподаваха водачът на „ Български напредък “ Стефан Янев да оглави комисията за противопоставяне на корупцията.

В последна сметка депутатите оставиха гласуването на ръководител на комисията за по-късно.

Без ръководител остана и Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. Там депутатите гласоподаваха заместник-председатели. За заместник-председатели бяха определени Евгения Алексиева (ГЕРБ-СДС), Васил Стефанов (ПП), Хайри Садъков (ДПС), Кремена Кунева (ДБ).

По предложение на ГЕРБ-СДС депутатите гласоподаваха настрана състава и управлението на Комисията по земеделието, храните и горите. За ръководител от Политическа партия предложиха Иван Христанов. За номинацията му гласоподаваха 71 народни представители, 64 бяха „ срещу “ и 93 се въздържаха. Неговата кандидатура не бе утвърдена в пленарна зала и от Политическа партия желаеха отмора.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР