На снимката по-горе е Барбет – най-известната циркова акробатка през

...
На снимката по-горе е Барбет – най-известната циркова акробатка през
Коментари Харесай

Барбет – циркът като магия

На фотографията нагоре е Барбет – най-известната циркова акробатка през 20-те и 30-те години на предишния век, звезда в родината си Съединени американски щати, само че също и в " Мулен руж "  и " Фоли Бержер " в Париж. На сцената Барбет излизала в цялостния си искра – с вечерна рокля, бижута и кожи, след което се събличала по трико и представяла своите зашеметяващи акробатични номера. Публиката я приветствала на крайници и на последния бис Барбет сваляла перуката си, изправяла плещи, променяла стойката си и се показвала такава, каквато е – млад мъж на име Вандер Клайд. Превъплъщението му в жена било толкоз безапелационно, че преображението в края на спектакъла непроменяемо предизвиквало потрес у публиката. Вандер Клайд се родил през 1899 година в малко тексаско градче и имал най-обикновено детство. Поне до момента в който майка му не го завела на цирк в столицата Остин. От този ден дребният Вандер имал единствено една цел – да върви на цирк колкото може по-често и да стане акробат. Мечтата му се сбъднала бързо. Той приключил гимназия предварително на 14-годишна възраст и незабавно отпътувал да работи в циркова натрупа. Вандер станал част от трупата " Алфрета систърс ", като в действителност заменил една от сестрите и бил помолен да излиза на сцената в женски облекла. Той го направил без съмнение и даже си избрал псевдонима Барбет – за да е неразграничим като пол, а също и да наподобява по едно и също време на персонално и фамилно име. С името Барбет Вандер Клайд останал в историята на цирка и вариетето.

През 1919 година Барбет почнал соловата си кариера, а няколко години по-късно отпътувал за Европа. В Париж той спечелил възхищението на публиката, а също и една нова, въпреки и къса обич – с Жан Кокто. Последният казвал, че за него осъществяването на Барбет на сцена е най-хубавото случило се след Нижински. Именно той уредил популярният фотограф Ман Рей да снима преображението на Барбет от мъж в жена. Силно повлияна от Барбет била и Жозефин Бекер, както и Сергей Дягилев.

В края на 30-те години в резултат на контузия или болест, а евентуално и двете, Барбет бил заставен да приключи кариерата си и да се върне в родния Тексас. Връзката му с цирка обаче не прекъснала. Години наред той бил съветник на циркови и вариететни трупи, както и в киното. Именно Барбет бил извикан от режисьора Били Уайлдър на снимачната площадка на " Някои го избират горещо ", с цел да научи Тони Къртис и Джак Лемън по какъв начин да се преструват на дами.

Подложен на непрестанен стрес и болки в резултат на контузията си, както и наскърбен от отношението на обществото – Барбет бил изпъден от Англия без право да работи поради хомосексуална връзка – той се самоубил на 71-годишна възраст. Днес транссексуалните реализатори шокират все по-малко, само че точно Барбет бил измежду първите, които самоуверено се противопоставили на одобрените правила за пол и половост, освен това сполучливо, ефектно и красиво.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР