На снимката: Николай МилковДо днес няма постъпила информация от руска

...
На снимката: Николай МилковДо днес няма постъпила информация от руска
Коментари Харесай

Русия още не казва на България защо издирва Христо Грозев

На фотографията: Николай Милков
„ До през днешния ден няма постъпила информация от съветска страна за претекстовете за издирването на българския публицист Христо Грозев от Руската федерация “. Това стана известно от думите на служебния външен министър Николай Милков, който беше изслушан по време на днешното съвещание на парламентарната комисия по външна политика.

„ Към момента нямаме никакви отговори по този въпрос. И не чакаме да имаме, апропо “, акцентира той, съобщи Българска телеграфна агенция.

По мотив реакциите – в първия вероятен миг извикахме в министерството посланика на Руската федерация госпожа Митрофанова “, добави Милков.

Той означи, че Митрофанова не е показала претекстове за издирването на Грозев по време на срещата в Министерството на външните работи (МВнР) през декември, само че не е дала отговор и до през днешния ден.

Той напомни, че тогава е била изложена и българската позиция, която по думите му остава годна и досега – „ мощен митинг против решението на Руската федерация да разгласи за търсене български жител и публицист “, сподели Милков.

„ По отношение на случая с Христо Грозев мога да кажа, че ние поддържаме позицията, която постоянно е била изразявана от българската страна, а точно поредно и изрично наказание на войната, която се води в Украйна от страна на Руската федерация “, добави Милков.

Той означи още, че разговорът с съветската страна е замразен.

Журналистът от проверяващия уебсайт Bellingcat Христо Грозев е разгласен за федерално търсене от Русия, се разбра в края на предходната година.

В началото на 2023 Грозев бе изслушан посредством видеовръзка в българския парламент. Тогава той уточни, че в случай че журналистическата му работа е повода Русия да го търси по признатия след началото на войната закон срещу подправените вести за армията, това би било казус – Русия би прилагала закон, предопределен за съветски жители, по отношение на задгранично лице.

По думите му това би сложило всички публицисти по света, отразяващи войната, с заплаха от търсене.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР