На снимката: Мевлют ЧавушоглуАко се реализират плановете на ръководството на

...
На снимката: Мевлют ЧавушоглуАко се реализират плановете на ръководството на
Коментари Харесай

Анкара: Референдум в Иракски Кюрдистан би довел до гражданска война

На фотографията: Мевлют Чавушоглу

Ако се осъществят проектите на управлението на кюрдската автономност в Ирак да организира референдум за самостоятелност, може да се стигне до революция. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи AFP.
„ В тази страна (Ирак), която мина през толкоз доста проблеми, един подобен референдум за самостоятелност може да направи обстановката даже по-лоша. Да не дава Господ, това може даже да докара до революция “, акцентира Чавушоглу. Турция има многочислено кюрдско малцинство, което съгласно някои калкулации доближава 1/4 от 80-милионното население на страната. През последните години Анкара има положителни връзки с Кюрдското районно държавно управление в Северен Ирак, само че е извънредно сензитивна към ходове, които водят към независимостта на района.
Негативната позиция на Анкара по въпроса за кюрдската самостоятелност получи поддръжката и на Иран, който също има кюрдско малцинство. Началникът на Генералния щаб на Иран генерал-майор Мохамед Бакери беседва през днешния ден с турския си сътрудник Хулуси Акар. Висшите военни са постигнали единодушие, че резултатът от възможна самостоятелност на иракските кюрди ще е отрицателен за териториалния интегритет и на двете страни, пише Hurryiet.
Разбрали са се и да задълбочат съдействието си в битката против сепаратистката Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР