На снимката: Красимир КаракачановВоенният министър Красимир Карачаканов защити решението си

...
На снимката: Красимир КаракачановВоенният министър Красимир Карачаканов защити решението си
Коментари Харесай

Каракачанов: Трябваше да оставя убиеца в Пещера да вземе заложник ли?

На фотографията: Красимир Каракачанов

Военният министър Красимир Карачаканов отбрани решението си да включи армията в залавянето на 44-годишния Георги Генов, който умъртви брачната половинка си в Пещера. Каракачанов удостовери, че от президентството желаят от него отговор на какво съображение е станало това. „ Знам, че има таков писмо от „ Дондуков ” 2, ще го видя в понеделник и ще отговоря ”, сподели министърът в предаването „ Тази събота ” по bTV.
Той уточни, че предходната събота му се е обадил зам.-министърът на вътрешните работи, който е изискал подпомагане от специфичните сили, защото в региона, в който те са дислоцирани, е осъществено закононарушение и нарушителят се е укрил. „ Разпоредих на командира на 68-а бригада „ Специални сили ” да спомага на органите на реда ”, означи той.
Каракачанов отговори и на мненията, че е взел решението зад тила на началника на защитата ген. Андрей Боцев.
„ Какво значи да съм направил нещо зад тила? Тъй като се намирах отвън София, съм издал заповедта устно. Освен министър на защитата, аз съм и вицепремиер, отговарящ за публичния ред и сигурност. Убеден съм, че при опазването на публичния ред армията би трябвало да взе участие ”, акцентира военният министър.
Той отговори и на мненията, че съгласно Закона за защитата и въоръжените сили армията може да оказва помощ единствено при битка против разпространение на оръжие за всеобщо заличаване, тероризъм и противозаконен трафик на оръжие.
„ Някой знае ли какво тъкмо ще извърши този човек, в случай че 18 часа след осъществяването на закононарушението сполучливо се укрива? Оказа се, че е охранител. Извършва брутално ликвидиране в центъра на български град. В закона за противопоставяне на тероризма една от дефинициите за тероризъм е този, който основава ужас и боязън в популацията ”, посочи Каракачанов.
„ Вече се е укрил, заобикаля сполучливо камерите, полицията не може да го засече, допустимо е да е въоръжен. Явно няма желание да се предава. Знаете ли дали този човек нямаше да вземе пленник, с цел да се избави? Явно той има желание да избегне тежестта на закона ”, добави министърът.
Той акцентира, че съгласно заповедта е била за подпомагане отвън градовете. „ В горите специфичните сили са доста по-добре подготвени от полицейските елементи ”, аргументира се той.
„ Ако беше взел пленник или беше умъртвил още някой, същите тези хора, които в този момент ми задават тези глупави въпроси, щяха да зададат въпроса, а за какво армията и специфичните сили, които са били на 20 км от там, не са оказали подпомагане на органите на реда и се е стигнало до още закононарушения. Аз съм решил, аз си нося отговорността ”, безапелационен беше министърът.
По думите му армията не е институция, която стои единствено зад оградата на поделението.
С президента нямаме никакви проблеми, сподели още в диалога Красимир Каракачанов. Не се опасявам от избор на съмнение към кабинета, акцентира също военният министър.
По тематиката за изтребителите той напомни, че работна група по време на служебното държавно управление е класирала два от самолетите и е дисквалифицирала третия от претендентите, а Народното събрание сътвори комисия, с която желае да изследва по какъв начин тъкмо е взето това решение.
„ За мен няма никакво значение какво ще реши Народното събрание. Разбира се, би било неприятно, в случай че Народното събрание реши да не възобновяваме авиацията си. Но в случай че Народното събрание реши да водим договаряния не с двете страни, които са класирани, а с трите, които са взели участие, ние сме длъжни да го спазим ”, уточни министърът.
„ Като министър на защитата съм лобист за това българският поданик да си похарчи парите за нещо, което си коства, а не за нещо, от което някой различен ще завоюва и ще постави едни пари в джоба. Публична загадка е, че при покупка на военна техника във времената преди мен имаше много сериозен лобизъм и едни хора прибраха едни пари в джобовете ”, означи Каракачанов.
„ Лично аз считам, че самолетът би трябвало да бъде нов и да бъде при преференциални условия, само че не значи, че би трябвало да зарежем това, което имаме авиация ”, добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР