На снимката: Кирил Петков и Румен Радев.Президентът Румен Радев ще

...
На снимката: Кирил Петков и Румен Радев.Президентът Румен Радев ще
Коментари Харесай

Радев ще проведе днес консултации с „Продължаваме промяната“

На фотографията: Кирил Петков и Румен Радев.
Президентът Румен Радев ще организира през днешния ден съвещания с втората по величина парламентарна група в 48-мото Народно заседание – „ Продължаваме промяната “ (ПП). Срещата от 10:00 ч. на „ Дондуков “ 2 е в границите на консултациите, които президентът организира, според Конституцията, с парламентарните сили, преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление. На 26 октомври Радев се срещна с ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Президентът Радев разгласи, че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като Народното събрание има да свърши доста работа, и ще организира консултациите изчерпателно, с цел да бъдат разисквани рецесиите пред страната и опциите за тяхното решение.

По време на консултациите на президента с ГЕРБ-СДС Радев означи рецесиите пред България и нуждата от съставяне на постоянно държавно управление и изиска да разбере вижданията на ГЕРБ-СДС за възможностите за съставяне на държавно управление, както и по въпроса за даване на военна помощ на Украйна, модернизацията на армията, бюджета за 2023 година и Плана за възобновяване и резистентност. Радев уточни още, че доста органи са с изминал мандат и това е огромен проблем. По думите му влизането в Еврозоната може да е мъчно, в случай че не бъде определен нов шеф на Българска народна банка. По оста „ оръжие за Украйна “ поражда напрежение.

При откриването на 48-мото Народно заседание на 19 октомври съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, съобщи, че в този парламент „ Продължаваме Промяната “ ще възвърне работата си оттова, откъдето бе спряна, този път като градивна, предвидима съпротива. Петков заявява, че ще работят, с цел да оправдаят доверието на своите гласоподаватели и за решаването на същинските проблеми на хората.

Позицията на партията е, че е значимо да бъде формирано държавно управление предвид на законите, които би трябвало да се одобряват по Плана за възобновяване и резистентност, както и за Закона за държавния бюджет, само че няма да поддържат кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

Нашата формулировка на евроатлантическо държавно управление е евроатлантическо държавно управление без корупция, съобщи Кирил Петков на 7 октомври.

Според Конституцията след съвещания с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група.

След предварителните избори на 2 октомври, това е групата на ГЕРБ-СДС. Няколко дни след вота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа известност, които да проведат кръга от договаряния с политическите партии. Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и някогашния външен министър Соломон Паси организира диалози с ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “. „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ отхвърлиха да вземат участие в диалозите. „ Възраждане “ не бяха поканени.

Ако ГЕРБ-СДС не съумеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде утвърден, вторият мандат ще отиде по втората мощ – „ Продължаваме промяната “. Ако и Политическа партия не съумеят да сформират ръководство, третият мандат ще отиде в действие по желание на президента. Ако и последният опит за сформиране на държавно управление се провали, следва разформироване на Народното събрание и насрочване на нови предварителни избори.

Вчера Румен Радев съобщи, че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като Народното събрание има да свърши доста работа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР