На снимката: Иван ШишковПостроили сме не повече от половината от

...
На снимката: Иван ШишковПостроили сме не повече от половината от
Коментари Харесай

Шишков: За 10 години са построени само половината от магистралите, които е трябвало да изградим

На фотографията: Иван Шишков
„ Построили сме не повече от половината от автомагистралите, които е трябвало да изградим преди 10 години “. Това сподели на конференция през днешния ден служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при представянето на положението на автомагистралите на България и визията за тяхното доизграждане и развиването на пътната мрежа – „ Магистралите на България – през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден “, съобщи Българска телеграфна агенция. Анализът е квалифициран от министерството и АПИ през последните два месеца, като активността е почнала в това число и от предходния кабинет, посочи министърът. Той посочи, че нараства нуждата от построяването на автомагистрали и пътища.

„ Ако България има потребност от 2100 километра автомагистрали, в случай, че са издигнати 870 километра и остават 1230 километра, мога да предложа като приоритет за идващите държавни управления да бъде приключен целият развой на планиране, ускорение на всички съгласувателни процедури, прецизен график за реализация и ясна тактика “, съобщи министърът.

По думите му България няма ясна тактика по строителството на огромните инфраструктурни обекти. „ За страдание всички разногласия стават за дадени пари и дребни сектори, само че нямаме нито ясна визия по кое време ще приключи проектирането на автомагистралите, нито по кое време ще ги изградим “, добави министърът и уточни, че би трябвало идващите държавни управления да създадат сходна тактика, тъй като страната е извънредно изостанала.

Министърът заяви, че 38 на 100 от автомагистралите, които би трябвало да се проектират и да построят в България са с „ извънредно незадоволително проектантско и с никакво строително решение “. Той уточни, че най-важното направление е по посока „ север – юг “ – от Русе за Маказа, връзката от Румъния към Гърция. „ Започнахме с първата част от тази връзка, секторът е с обща дължина „ Русе – Велико Търново “ 67 километра, „ Велико Търново – Свиленград “ – още 218 км “, сподели министърът и уточни, че е необходимо да се стартира бързо да се проектира и да се строи.

Други значими обекти са автомагистралите „ Черно море “ и „ Рила “, както и автомагистрала „ Хемус “, която е без планови решения за 7, 8 и 9 лот, сподели министърът и изрази вяра да може да се откри бързо решение на казуса, с цел да може и тази автомагистрала да има изцяло планово решение и да продължи да се строи напълно. Други значими обекти са връзката с тунела под Петрохан, както и скоростният път, който в този момент се стори от Видин до Ботевград, по който има сектор от Монтана до Враца, само че е без обезпечено трасе. „ Тези обекти би трябвало в къс период да бъдат издигнати от идващите държавни управления, с цел да имаме естествена и проходима пътна мрежа “, съобщи министърът.

Магистралите, които в този момент са със планова подготвеност са „ Русе – Велико Търново “ – 75 км, „ Хемус “ – 96 км и „ Европа “ – 16,5 км.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР