На снимката: Иван ДемерджиевПравителството взе решение за продължаване на помощта

...
На снимката: Иван ДемерджиевПравителството взе решение за продължаване на помощта
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще продължи помощта за гражданите от Украйна

На фотографията: Иван Демерджиев
Правителството взе решение за продължение на помощта на жителите от Украйна. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

„ Помощта ще продължи посредством настаняването им в държавни бази. Предвидили сме нужните места и благоприятни условия за това. Ще бъде даден 15-дневен период, доникъде на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подобаващите държавни бази. Причината за това решение се крие в събитието, че това е процедура за Европейския съюз. Само България и още две страни – Кипър и Ирландия, дават такава протекция за безграничен интервал от време. Отдавна е привършен интервалът, за който се дава тази протекция “, уточни Демерджиев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът добави, че по този начин служебното държавно управление прави всичко належащо да подсигурява, че украинските жители ще бъдат настанени на подобаващи места през сегашния зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент би трябвало да откри трайно решение на казуса.

Служебният министър на туризма Илин Димитров добави, че страната отделя обилни финансови средства, с цел да оказва помощ на бягащите от войната.

„ Дотук са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски стратегии и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме наясно с опциите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от протекция ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи “, посочи министър Димитров.

Той увери хотелиерите, настанили украински жители, че ще им бъдат изплатени всички суми и изясни какъв ще бъде механизмът за това.

„ До края на тази седмица ще бъдат импортирани, в това число и за септември, всички безспорни заплащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в границите на 15 дни, те да подадат тъжби. Те ще бъдат прегледани и на всяка една ще бъде отговорено самостоятелно “, изясни служебният министър на туризма.

Министерският съвет се събра на съвещание през днешния ден, с цел да разгледа проекта на Закон за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР