на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс СтолтенбергГенералният секретар на

...
на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс СтолтенбергГенералният секретар на
Коментари Харесай

Като обещават по-малко подкрепа за Украйна, републиканците в САЩ засилват влиянието на Китай, смята Столтенберг

на фотографията: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг има обръщение към американските републиканци, които дават предизборни обещания за понижаване на поддръжката за Украйна: Това единствено ще ускори въздействието на Китай.

Йенс Столтенберг изрази мнението си в изявление за „ Политико “ тази седмица, в което ръководителят на отбранителния алианс посочи нуждата от дълготрайно американско наличие в Европа и от широкообхватно увеличение на разноските за защита.

„ Присъствието на Съединените щати – само че също и на Канада – в Европа е от значително значение за силата и надеждността на трансатлантическата връзка “, сподели Столтенберг.

И въпреки всичко в политическите среди витае паника, че на хоризонта може да се появи по-сдържан Съединени американски щати. Предстоящите междинни избори в Съединени американски щати могат да наклонят контрола над Конгреса в интерес на републиканците, което ще даде опция на възходящата, подкрепяща MAGA (движението на Тръмп) републиканска кохорта, която упорства да се понижи водещата в света военна помощ за Украйна, отпускана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Столтенберг предизвести, че неотдавнашните триумфи на Киев на бойното поле не биха били вероятни без поддръжката на съдружниците от НАТО. Той се обърна и към по-острите антикитайски настроения, които са присъщи и за двете съществени политически партии в Съединени американски щати.

Една победа на Русия, сподели той, „ би била неприятна за всички нас в Европа и Северна Америка, в целия НАТО, тъй като това ще изпрати обръщение на властническите водачи – освен на Путин, само че и на Китай – че посредством потреблението на брутална военна мощ могат да реализират задачите си “.

Столтенберг обаче изрази оптимизъм, че Съединени американски щати няма скоро да изчезнат от Европа – или от Украйна. Всъщност контингентът от по-елегантни републиканци поддържа многократните претенции на Байдън за изпращане на пари и оръжия в Украйна.

„ Убеден съм “ – сподели ръководителят на НАТО – „ че и след междинните избори в Конгреса – в Камарата на представителите и в Сената – към момента ще има ясно болшинство за продължение на забележителната поддръжка за Украйна “.
Предстоят сложни решения
Този спор е плод на една тревожна действителност: Изглежда, че войната на Русия в Украйна ще продължи с месеци, до момента в който бюджетите се свиват, а стопанските системи понижават, написа „ Политико “.

Във Вашингтон тази полемика се ускорява преди междинните изборите, планувани за 8 ноември. Консерваторите все по-често показват отвращение да се изразходват големи суми за помощ на Украйна. От началото на войната Съединени американски щати са дали обещание да дават на Украйна над 17 милиарда $ помощ за сигурност, което е много повече от това, което Европа е поела като групов ангажимент.

Столтенберг съобщи, че е убеден, че Вашингтон ще продължи да оказва помощ на Украйна, „ частично тъй като в случай че [руският президент Владимир] Путин завоюва в Украйна, това ще бъде злополука за украинците “.

Но той също по този начин акцентира връзката с Китай в миг, когато Пекин е преди всичко в съзнанието на доста американски политици – в това число някои от същите консерватори, които повдигат въпроси по отношение на размера на помощта за Украйна.

Наскоро администрацията на Байдън дефинира Китай като „ най-сериозното геополитическо предизвикателство за Америка “ в своята тактика за национална сигурност.

Документът категорично слага Китай над Русия в дълготраен проект: „ Русия съставлява непосредствена и непрекъсната опасност за районния ред на сигурност в Европа и е източник на разстройства и неустойчивост в международен мащаб, само че не разполага с широкоспектърните благоприятни условия на Китай “.

„ Очаквам, че на срещата на върха във Вилнюс през идната година съдружниците от НАТО ще поемат явен ангажимент да влагат повече в защитата “, съобщи Столтенберг, като в същото време означи, че „ е малко рано да се каже “ с каква точна дефиниция ще се съгласят съдружниците от НАТО.

Самите съдружници от НАТО са възприели разнообразни подходи към Китай, като някои от тях към момента възприемат доста по-мека линия от тази на Вашингтон.

Столтенберг призна тези разлики. Но той твърди, че Алиансът е постигнал прогрес във връзка с опълчването с Пекин, като акцентира решението на НАТО по-рано това лято категорично да дефинира Китай като предизвикателство в документа си за дълготрайна тактика.

За съдружниците от НАТО е „ значимо да застанат дружно и да се оправят с последствията от възхода на Китай – и за това сме съгласни, и тъкмо това вършим “, сподели той.

Отделянето на Северна Америка от Европа „ не е добър модел, тъй като това ще понижи силата, надеждността на връзката сред Северна Америка и Европа “, счита Столтенберг.

Той въпреки всичко прикани европейските съдружници на НАТО – които ще включват по-голямата част от континента на запад от Русия, откакто участието на Финландия и Швеция бъде утвърдено – да продължат да усилват разноските си за защита.

„ Силно имам вяра, че европейските съдружници би трябвало да вършат повече “, сподели той и добави, че е „ упорствал интензивно “ по тематиката. „ Добрата вест “, означи той, „ е, че всички съдружници, а също и европейските съдружници, са нараснали и в този момент влагат повече “.

„ Реалността е такава, че 80% от разноските за защита на НАТО идват от съдружници отвън Европейски Съюз “, сподели Столтенберг. Разположението на алианса в океана и на няколко континента също „ ясно демонстрира, че се нуждаете от трансатлантическа връзка и от съдружници отвън Европейски Съюз, с цел да отбраните Европа “.

„ Но най-много “, акцентира Столтенберг, „ става въпрос за политика – нямам доверие единствено в Европа, нямам доверие единствено в Северна Америка “.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!39ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 28.10.2022, 16:57
28.10.2022, 16:45
28.10.2022, 16:15
28.10.2022, 14:51
Последни публикации-28.10.2022, 17:55-28.10.2022, 16:57-28.10.2022, 16:45Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР