На снимката: Джорджа МелониПреди три години италианската активистка Джорджия Мелони

...
На снимката: Джорджа МелониПреди три години италианската активистка Джорджия Мелони
Коментари Харесай

По стъпките на Мусолини? Коя е Джорджа Мелони – вероятно следващият премиер на Италия?

На фотографията: Джорджа Мелони
Преди три години италианската активистка Джорджия Мелони беше на най-големия площад в Рим и обещаваше на десетки хиляди поддръжници, че ще пази „ Бога, родината и фамилията “ от опасността на незаконните имигранти, ислямизацията и левите политици, които „ клекнали лижат краката на французите и германците “.

Днес Мелони, ръководител на партията „ Братята на Италия “, стои на прага на историята, като е на път да стане първата жена министър-председател на Италия и първият водач с извънредно десни корени след фашисткия деспот Бенито Мусолини. Тя се впуска в неофашисткото придвижване на Италия като интровертна тийнейджърка, отгледана от самотна майка; в този момент, като евентуален нов министър председател на страната, тя ще наследи нежелани нови провокации.

Икономическите вероятности на Италия се утежниха доста след нахлуването на Русия в Украйна, а опасенията за устойчивостта на големия обществен дълг нарастват. Европейски Съюз също е изправен пред екзистенциално тестване, защото се пробва да реализира обединен отговор на съветската експанзия.

Мелони е харизматична антиглобалистка, която се нахвърля върху интернационалните финансови пазари, „ антидемократичния уклон “ на Европейски Съюз, „ ЛГБТ лобито “ и други, които упреква, че се пробват да „ унищожат нашата еднаквост и нашата цивилизация, с цел да ни трансфорат в неопределени жители на света “.

Напоследък Мелони се пробва да смекчи реториката си и да се показа като прагматичен, мейнстрийм реакционер, който ще продължи политиката на настоящия министър-председател Марио Драги, в това число доставките на оръжие за Украйна и ефикасното използване на финансираната от Европейски Съюз стратегия за стопански промени на стойност 200 милиарда евро.

За мнозина италианци, които ще гласоподават в неделя, Мелони, приключила гимназия, която живее с колегата си и дребната си щерка, е единствено последната оригиналност на претъпкания политически пазар, който не е донесъл нищо друго с изключение на години на политическа неустойчивост, икономическа застоялост и намаление на виталния стандарт. „ Вятърът духа в интерес на тази млада жена, която се възприема като друга “, споделя Роберто Д’Алимонте, професор по политически науки в университета LUISS в Рим. „ Настроенията са, че са пробвали всички, с изключение на Мелони, тъй че дано я опитаме в краен случай. Но това е без необикновен възторг. “

Родена в Рим, Мелони прекарва първите си години в състоятелен квартал, само че се реалокира в квартала на „ сините якички “ Гарбатела покрай баба си и дядо си по майчина линия, откакто татко ѝ изоставя фамилията. Докато Гарбатела има мощни леви обичаи, младежкото крило на Италианското обществено придвижване – учредено от лоялни на Мусолини последователи директно след Втората международна война – също има собствен клон покрай жилището на фамилията ѝ.

През 1992 година, когато италианската политическа върхушка е разтърсена от голям корупционен скандал и принуждение от страна на мафията, 15-годишната Мелони се причислява към неофашистките юношески бойци – доста от тях също са неприобщени обществено хора от проблематични фамилии – които се считат за воини против прогнилото общество.

В автобиографията си „ Аз съм Джорджия “ Мелони, разпален четец на фантастична литература в детството си, си спомня, че измежду младите деятели намира „ второ семейство “ и възприятие за принадлежност. Те почитат „ Властелинът на пръстените “ на Толкин – с героичните хобити, борещи се със зли сили, които заплашват пасторалната им идилия – като заветен текст и даже се преобличат като героите му по време на работа с общността.

В тази навалица Мелони се откроява с пламенните си речи, които не дават отговор на дребния й растеж. Според нейния другар и дълготраен политически съдружник Марко Марсилио тя е „ доста сериозен човек, доста предан и най-много доста лоялен… “. Тя държи на думата си, постоянно може да се разчита на нея “.

Докато Мелони се издига бързо в крайнодясното младежко придвижване, партията на майка ѝ е прекръстена и призната в главните политически сили от министър-председателя Силвио Берлускони. През 2006 година тя е определена за народен представител на 29-годишна възраст, а две години по-късно Берлускони я избира за най-младия министър в историята на Италия, като ѝ разпорежда министерството на младежта.

Най-рискованият ход на Мелони идва шест години по-късно, когато тя и още няколко души се отделят от опетненото от нечистотия консервативно придвижване на Берлускони, което поддържа държавните ограничения за икономии, и основават „ Братя на Италия “, което е по-близо до нейните идеологически корени. Благодарение на своята харизма, дарба за основаване на контакти и неуморна работна нравственос Мелони трансформира дребния политически стартъп (който печели едвам 4% от гласовете на парламентарните избори през 2018 г.) в най-страховитата политическа мощ в Италия. Тя прозорливо остана в опозиционната партия по време на мандата на Драги, който е свръхтехнократ.

Сега светът чака да види коя Мелони ще се трансформира в министър председател: прагматичката или крайнодясната идеоложка, която се е прочула с отхвърли си да прави взаимни отстъпки с полезностите си. „ Джорджия Мелони постоянно е имала тези две лица – тя постоянно е умеела да съчетава институционална фасада със мощни извънредно десни полезности “, споделя Валерио Алфонсо Бруно, помощник в основания във Англия Център за разбор на радикалната десница. „ Тя е трансгресивна по метод, който е сходен на Доналд Тръмп – тази мощна персона. Тя съумя да възстановява тези тайни теории, които не бяха виждани в италианската политика “.

Но ще се окаже, че Мелони върви по тъничък лед, в случай че въпреки всичко пристигна на власт. „ Лесно е да не правиш взаимни отстъпки, когато си в съпротива “, предизвестява Бруно. „ Но когато си в изпълнителната власт, е по-сложно. “
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!9 предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 25.09.2022, 10:48
25.09.2022, 10:00
25.09.2022, 09:56
25.09.2022, 09:16
Последни публикации-25.09.2022, 11:58-25.09.2022, 10:48-25.09.2022, 10:00Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР