На снимката: Димитър СтояновУкрайна иска от България не само боеприпаси,

...
На снимката: Димитър СтояновУкрайна иска от България не само боеприпаси,
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Украйна иска от нас не само боеприпаси, но и ракетни комплекси

На фотографията: Димитър Стоянов
Украйна желае от България освен муниции, само че и бронетанкова техника и ракетни комплекси. Нещо, което не е залегнало в контракта ни. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов във връзка на визитата си в Киев през декември. 

„ Министерството на защитата не изнася въоръжение и техника отвън утвърденото към този момент с решението на Народното събрание. По никакъв метод не бихме си разрешили да прескочим най-висшия орган в страната “, уточни той и добави, че подобен вид решение не може да бъде взето без Народното събрание.

По отношение на военната помощ за Украйна Стоянов съобщи, че това, което е предоставило Министерството на защитата, е на стойност малко над 7 милиона и става въпрос за каски и бронежилетки още по време на постоянното държавно управление.

„ От нас бяха предоставени медицински китове – 350 броя, и 5000 броя зимни дрехи със съответните обувки “, изясни Стоянов. По думите му е оказана и помощ, в това число за обезпечаване на украинските жители на територията на България, което възлиза общо на над 500 милиона.

Стоянов разяснява и други въпроси, свързани с армията ни.

„ Двата мотора на МиГ-29 са ремонтирани в Полша и са летели на полските самолети, тъй че те са свалени от аероплан на полските военновъздушни сили и ни ги дават в положение, готово за използваме, сподели той, само че не пожела да отговори какъв брой ще ни коства това. Било класифицирана информация по искане на полската страна.

За другите четири мотора, за които има възможност да бъдат ремонтирани от Полша, той заяви, че за цена още е рано да се приказва.

„ Да, могат да бъдат ремонтирани по увещание от полската страна, тъй че чакам, в случай че се стигне до контракт, това да се случи доникъде на август, началото на септември да имаме още четири мотора, само че това е прогноза “, добави Стоянов, представен от БГНЕС.

По думите му диалозите с полската страна вървят много тежко и постепенно.

От страна на Съединени американски щати страната ни няма отговор за самолети F-16 на лизинг втора употреба и  ще търси заместващи самолети от Франция, от Швеция или от Израел. Но Димитър Стоянов означи, че това, което предоставено като информация от Израел, не е уместно.

„ Моето желание е да има аероплан на изтребителната авиация и ние да си охраняваме сами въздушното пространство, няма значение какъв е видът. Военновъздушните сили са ме уверили, че имат благоприятни условия да обезпечат и инженерно-технически, и летателен състав, в случай че видът аероплан е друг “, уточни той. Според него естествено би било по-лесно, в случай че имаме F-16 втора употреба.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР