На снимката: Даниел МитовДепутатът от ГЕРБ и бивш министър на

...
На снимката: Даниел МитовДепутатът от ГЕРБ и бивш министър на
Коментари Харесай

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов осъди прокуратурата за 25 000 лева

На фотографията: Даниел Митов
Депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на външните работи Даниел Митов осъди прокуратурата да му заплати обезщетение от 25 000 лв. за моралните вреди от воденото против него дело във връзка със самолетните билети на министерството, оповестява.

Припомняме, че Даниел Митов беше външен министър във второто държавно управление на ГЕРБ, само че тогава беше представител на „ Реформаторския блок “. Той и заместникът му в министерството Христо Ангеличин бяха упрекнати в занемареност, тъй като през 2016 година Министерството на външните работи (МВнР) не оповестило социална поръчка, а сключило съглашение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), с цел да употребява услугите на туроператорската компания „ Юнайтед Травъл Ейджънси “, с която постоянен контракт имало единствено Министерство на земеделието и храните. Фирмата осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Обвиненията бяха поради това, че Министерство на външните работи изплатило на сдружението близо 500 000 лв., без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това компанията върна парите, само че тезата на прокуратурата беше, че има закононарушение, тъй като казусът е като кражба на портмоне, след която причинителят е хванат и е върнал парите.

Първоначално Митов беше упрекнат в занемареност, по-късно в закононарушение по работа, а най-после обвиняването беше изменено в корист с доверие.

Делото завърши за две години, като двамата бяха дефинитивно оправдани напролет на 2020 година Подсъдимият с Митов Христо Ангеличин обаче беше наказан в началото от закрития към този момент спецсъд на 4 години затвор, тъй като имал обвързване да управлява сключването на контракта за пътуванията в министерството, както и съглашението със Министерство на земеделието и храните.

На втора инстанция апелативният спецсъд оправда и двамата, само че делото стигна до Върховен касационен съд след митинг на прокуратурата. Обвинителят от Върховната касационна прокуратура обаче не поддържаше митинга, като съобщи, че става въпрос за неизпълнени отговорности по подписан контракт сред земеделското министерство и компанията, осигуряваща самолетните билети, към който Министерство на външните работи единствено се е включило.

Върховен касационен съд реши, че Даниел Митов вярно е оневинен от втората инстанция, тъй като действието му е несъставомерно. Според висшите съдии някогашният външен министър въобще не може да носи отговорност за корист с доверие по член 217 от Наказателен кодекс, както беше изменено обвиняването му пред първата инстанция, а единствено по обвиняване за закононарушение по работа. В решението си те обясниха, че при злоупотребата с доверие е изключено ощетяване на министерството посредством безучастие, а Митов беше упрекнат, че не оповестил в точния момент социална поръчка, с цел да подписа министерството собствен контракт, а употребил този на Министерство на земеделието и храните. Освен това, при злоупотребата с доверие би трябвало да има и директен предумисъл, изясни Върховен касационен съд.

Бившият министър се закани още тогава да съди прокуратурата, само че едвам тази година е завел в Софийския градски съд (СГС) иск по Закона за отговорността на страната и общините за вреди, като претендира 100 000 лв. за моралните вреди от противозаконното обвиняване и още 10 200 лв., които е платил за адвокатски възнаграждения. Заради това дело Христо Ангеличин към този момент осъди прокуратурата на две инстанции да му заплати обезщетение от 20 000 лв..

Показания пред Софийски градски съд са дали близки на Митов, които са свидетелствали, че е изпаднал в тежка меланхолия по време на делото, споделял, че въобще не очаквал да му бъде търсена наказателна отговорност за занемареност при разходване на обществени средства. През първите няколко месеца въобще не излизал от вкъщи си, избягвал контакти даже с най-близките си другари, тъй като му било мъчно да ги гледа в очите и не знаел дали имат вяра на изказванията, че е нарушил закона. Според показанията на очевидците Даниел Митов имал шансове за интернационална кариера, поради позициите му в Националния демократически институт и другарствата в Организация на обединените нации, които били прекратени от повдигнатото обвиняване. Допълнителни усложнения му основали и пътуванията за правосъдните съвещания, тъй като от края на 2017 година живеел със фамилията си в Естония.

„ Високите условия за морал, доверие и прецизно съблюдаване на закона към позицията на министър и събитието, че ищецът е бил упрекнат в осъществяване на закононарушение точно от позицията на власт като министър, водят до съществено усилване интензитета на нанесената увреда на самооценката, достойнството, достолепието и положителното име на ищеца, каквото до този миг той е имал в обществото “, се споделя в решението на съда.

В него арбитър Банкова от Софийски градски съд напомня, че Митов не е бил осъждан, бил е високо професионално осъществен, в това число в политиката, като на два пъти е бил външен министър и предстоящо е имал висока персонална самокритика, чест и достолепие, които са били изключително наранени от противозаконното обвиняване, което е било и необятно отразено в медиите.

Съдът е понижил до 5400 лв. и компенсацията за имуществени вреди от платените адвокатски възнаграждения, а не платените от Митов 10 200 лв.. Градският съд е решил, че уговореното заплащане за правосъдната фаза доста надвишава рационалния размер и „ то остава в тежест на неположилия дължимата грижа потърпевш, защото е в причинна връзка с неговото държание “.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР