На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата

...
На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата
Коментари Харесай

Министър Славов ще предложи на ВСС да спре процедурата за избор на нов главен прокурор

На идващото съвещание на Висш съдебен съвет ще предложа прекъсване на процедурата за избор на нов основен прокурор. 

Това написа във Фейсбук профила си министърът на правосъдието  Атанас Славов .

„ Днешното решение на  Конституционния съд да прегледа всъщност питането на Иван Гешев  относно  мандата  и  правомощията  на Висшия правосъден съвет е процесуална спънка за продължение на процедурата за избор “, добави той.



Конституционният съд единомислещо позволи на 27 юни за разглеждане всъщност настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които беше въведен механизъм за следствие на Обвинител номер едно и беше свалено болшинството за освобождението му от 17 на 13 гласа.

Определението бе признато единомислещо с 10 гласа.

В края на месец май Гешев изиска от висшите магистрати пояснение на част от главния закон, като се концентрира върху три въпроса.

В жалбата си той пита дали е законно обвинител номер едно да бъде определен със 17 гласа от кадровиците, а да бъде предварително освободен с 13 гласа. Също по този начин – дали Висш правосъден съвет с изминал мандат може да взема решения за ръководителите на висшите съдилища и за основния прокурор. Иван Гешев слага и въпросът допустимо ли е съветът да стартира да действа в повърхностен състав.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР