На следващия ден след Димитровден започват Мишите празници.Те са известни

...
На следващия ден след Димитровден започват Мишите празници.Те са известни
Коментари Харесай

Днес започват Мишите празници

На идващия ден след Димитровден стартират Мишите празници.

Те са известни и като Мишинден, Мишкинден (Изт. България); Поганци, Поганшляк (Западна България); Мишовина, Миша̀ко, Очовден (Югозападна България) и са част от празничната система в българския национален календар. Отбелязват се поради мишките, с цел да не вършат те пакости по храната, облеклата, зърното и т. н.

Празниците са с времетраене от един до три дни (по-рядко седем). На този ден рано сутринта най-старата жена от къщата отива в обора и взима най-прясното изпражнение на кравата и с него мазва стените на огнището, кътовете и праговете на вратата; мазва хамбара и зимника. Когато се измаже всичко, което се счита за належащо, остатъка се лепи над горния предел на вратата. На някои места в България за тази цел се употребява тиня. Докато прави тези дейности, дамата би трябвало да е със затворени очи (зажумяла). Вярва се, че по този метод се „ замазват “ очите на мишките и те остават слепи през годината.

На места в България се палят снопове тръни и една от домакините върти запалените снопове с думите: „ Бягайте, мишки, плъхове, тъй като ви гонят Свети Димитър и Свети Нестор с огън и тръни! “

Другаде (в Източна Тракия) стопанката шие върху парче плат, с цел да зашие устите на мишките, след което го хвърля в огъня.

Като цяло през този ден не се прави женска работа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР