На следващите три предстоящи вота в страната електронното гласуване ще

...
На следващите три предстоящи вота в страната електронното гласуване ще
Коментари Харесай

На следващите три вота електронното гласуване ще е експериментално

На идващите три идни вота в страната електронното гласоподаване ще е пробно. Централната изборна комисия ще направи своите заключения и чак тогава ще даде рекомендациите си на законодателя, който да реши дали да го вкара или не в действителни избори. Това стана ясно от думите на представителят на ЦИК Александър Андреев  пред Българска национална телевизия.
Вчера той разгласи, че комисията е подготвена с пътна карта за въвеждането на електронното гласоподаване до 2023 година Но към момента има доста незнайни за машинното гласоподаване, свързани както с промени в Изборния кодекс, по този начин и с държавни решения.
ЦИК с проект за въвеждане на електронно гласоподаване до 2023 година
В момента с последните промени в Изборния кодекс беше признато машинното гласоподаване да остане за парламентарни, президентски и европейски избори остава. Тя отпадна единствено за локалния избор. През 2021г. предстоят парламентарни и избори за президент и вицепрезидент в страната и по в този момент настоящият закон в тях би трябвало да има и отдалечено електронно гласоподаване във всички секции, без тези с под 300 гласоподаватели, в чужбина и профилираните заведения като лечебници или домове за възрастни хора.
В идните избори електронното гласоподаване ще е пробно, с цел да се съобрази техническото задание на тази система, с цел да може тя да дава отговор на изискванията за киберсигурност.
" В един от идващите избори, гласоподавателите, които желаят, биха могли да се записват и биха могли да гласоподават пробно. Гласовете им обаче няма да бъдат зачетени, само че по този начин ще се тества системата ", разясни Андреев.
Все още няма гаранция за тайната на вота и отчитането на изборните резултати, което е съществена спънка пред отдалеченото е-гласуване у нас.
" Към момента няма построена национална система за електронна идентификация - електронният автограф не се употребява от доста хора, не всеки ще може да взе участие на тези избори ", добави представителят на изборната ни комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР