На скромна церемония с участници на доста ниско равнище Турция

...
На скромна церемония с участници на доста ниско равнище Турция
Коментари Харесай

Турция получава днес първите F-35, но ще ги използва след повече от година

На скромна гала с участници на много ниско ниво Турция ще получи през днешния ден във Форт Уърт, щата Тексас, първите си самолети F-35. Реално, в най-хубавия случай турската войска ще разполага с изтребителите през ноември 2019 година

Церемонията в централата на производителя " Локхийд Мартин " се организира измежду напрежение в връзките сред Анкара и Вашингтон, засягащо и военно-техническото съдействие. Сенатът на Съединени американски щати утвърди преди дни плана на закон за новия бюджет за защита с категорично изискване да не се продават на Турция модерните изтребители F-35, до момента в който Пентагонът не убеди сенаторите в двумесечен период, че закупуването на съветски зенитни комплекси С-400 не подкопава сигурността в НАТО.

Притесненията, изказани от американски и натовски експерти, са, че посредством консолидираното на С-400 в системите на НАТО руснаците може да се снабдят със секретни кодове на оръжейните системи. Ако F-35 и С-400 работят в една и съща отбранителна конструкция, от нея може да се получат честотите на радарното съоръжение на американските самолети, изяснява в. " Хюриет ".

Засега няма официално съображение да не продължи спазването на контракта с Анкара за снабдяването ѝ с близо 100 такива самолета в идващите десетина години. Турция е сътрудник в създаването на програмата за многоцелеви изтребител от началото на века, част от която е F-35. Турските вложения в програмата надвишават 800 млн. $.

След днешната гала турските F-35 ще бъдат преместени в базата " Люк " в щата Аризона, където стартира образованието на водачи и техници от турската войска за работа с тях. Този развой ще продължи близо година и половина, след което самолетите се чака да бъдат ситуирани в базата " Малатя " в централната част на Анадола, където е и един от модерните радарни комплекси на НАТО.

Все още не е ясно дали Съединени американски щати няма да лимитират под някаква форма потреблението на турските F-35, даже да отпадне възбраната от Сената. В медиите се спекулира, че може да бъде блокирано обновяването на информационната система на комплицирания аероплан, в случай че Анкара не промени позицията си за С-400.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (258)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР