>На Сирни заговезни - преди началото на Великия пост, православните

...
>На Сирни заговезни - преди началото на Великия пост, православните
Коментари Харесай

Сирни заговезни е, днес се иска прошка

> На Сирни заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за финален път до Великден вкусват млечни артикули и яйца. На трапезата, подредена с очебийно ритуален темперамент, се поставят баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

На този ден се напомнят Христовите думи: "Ако не простите на индивидите съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да елементарни съгрешенията ви. "

Затова традицията изисква всеки да изиска амнистия от хората към себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или несъзнателно им е предизвикал, както и самичък да потърси в себе си сили да елементарни на тези, които са го наранили.

В Неделя Сиропустна в храмовете в страната християните се събират за вечерна работа, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си желаят един от различен амнистия и взаимно си простят всичко сторено с дума, дело или мисъл.

Според националните обичаи вечерта на празника при родителите се събират фамилиите и техните синове, дъщери, внуци, с цел да заговеят с млечни храни.

На Сирни заговезни амнистия си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.. " - "Господ да прости, простен да си! ", е наложителният отговор.

Веселието по време на вечерта е най-голямо при така наречен хамкане. След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се назовава "люшкане ".

Бабата резервира аления вълнен конец и с него лекува заболяванията по агънцата.

Най-характерен бит за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки.

Огънят се пали от момчета и ергени, като се употребява "мамуляк " (слама от царевица) и "черешовина " (кори от черешово дърво). Огънят се прескача от всички.

Вечерта на Сирната Неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка. Със Сирни заговезни са свързани и кукерските игри.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР