На символична церемония в Талин президентът Румен Радев прие от

...
На символична церемония в Талин президентът Румен Радев прие от
Коментари Харесай

Румен Радев прие домакинството на следващата среща на върха на регионалната инициатива ``Три морета``

На алегорична гала в Талин президентът Румен Радев одобри от естонската си сътрудник Керсти Калюлайд семейството на самодейността за районно съдействие ''Три морета'', която сплотява 12 страни от Централна и Източна Европа, оповестиха от президентския прессекретариат.

''България няма да се концентрира само върху провокациите от сегашното. Амбицията ни е да сложим акцент върху провокациите на бъдещето и да намерим общи решения за тях ", съобщи президентът Радев при приемането на семейството.

След края на срещата на върха в Талин българският държавен глава съобщи, че като хазаин страната ни ще продължи да предизвиква политическия разговор на най-високо ниво сред страните участнички. Заедно с останалите страни България ще продължи да развива механизми за възстановяване на процеса по взимане на решения в границите на "Три морета ". "Това е от особена значимост, с цел да можем да притеглим към Инвестиционния фонд към момента колебаещите се страни, както и интернационалните финансови институции и представители на частния бранш ", означи президентът Радев. Той уточни като най-големи провокации определянето на критерии за печелившите планове и основаването на ясни механизми за разпределяне на финансиране. Президентът прикани по-бързо да се премине от политическо говорене към действителни дейности.



Трябва да покажем, че имаме печеливша идея и практическа устременост на самодейността за реализиране на триумф, съобщи още Румен Радев. По думите му, страните могат да реализират отмерено систематизиране на ресурсите си, в случай че основат устойчиви връзки в целия район сред университетите, научните институти и научно-изследователски звена от младежи. Затова един от целите на българското домакинство ще бъде развиване на просветителна и научна съгласуваност. Целта е в областта на превоза, енергетиката, науката да се намерят интелигентни решения за бъдещето въз основата на взаимните планове, разработвани от научно-изследователските екипи и младежите от района. С сливане на напъните и капацитета си нашите страни са способни да реализират мощна енергийната, транспортна и цифрова съгласуваност, съобщи българският държавен глава на взаимната конференция с сътрудниците си от Естония и Полша - Керсти Калюлайд и Анджей Дуда.

Разширяването на географския обсег на самодейността също има значимо значение и ще бъде различен приоритет на България. "Гърция и Кипър са естествени сътрудници на самодейността и съм сигурен, че рано или късно те ще се причислят ", съобщи Румен Радев. По думите му би трябвало да се употребяват към този момент създадените транспортните, енергийни и цифрови планове с тези страни. За образец той даде интерконектора сред България и Гърция за транспорт на газ, по който се работи, Трансадриатическия газопровод, опцията от разработваните залежи в Източното Средиземноморие, терминали за полутечен газ.

Българският държавен глава изрази признателност от името на останалите страни участнички в самодейността за напъните, положени по време на естонското домакинство. "Естония трансформира "Три морета " в развита платформа за районно развиване ", съобщи Румен Радев и добави, че в интервала на пандемията страната е посочила силата на цифровото общество.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд уточни от своя страна, че семейството на Естония може да бъде несъмнено като година на консолидация. Инициативата закупи по-голяма практическа устременост и стана по-видима, акцентира тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР