На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни

...
На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни
Коментари Харесай

Светла събота е! Раздават се червени яйца

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни означават Светла събота.

По църковния календар се уважава св. Йоан Кръстител.

Св. Йоан Кръстител, прочут и като Св. Йоан Предтеча, е предходник на Исус Христос. Според Евангелието точно Йоан предсказва идването на месията (на Христа). Това изяснява и почитта, която му се отдава в Светлата седмица след Великден.

Тъй като съботният ден е отдаден на мъртвите, на Светла събота хората раздават просфорки и червени яйца в памет на неотдавна умряли свои близки.

Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, тъй като възкресението на Исус Христос донася прояснение и вяра за безконечен живот на всички индивиди. Седмицата приключва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение.

В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите възпитаници, сред които бил и Апостол Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал в това предсказание и изискал персонално да се увери, като допре раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и по този начин той самичък се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му елементарни.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР