На шестия ден фестивалът започва с откриване на изложбата Естествено

...
На шестия ден фестивалът започва с откриване на изложбата Естествено
Коментари Харесай

Няколко събития в шестия ден на литературния фестивал

На шестия ден фестивалът стартира с разкриване на изложбата „ Естествено пространство “. Природата като място на блян по едно по древен девствено, райско положение и в това време място на рискове и рискови провокации е в нейния фокус. Изложбата е продължение на други две. През 2021 година централна тематика е „ Градината “ като кътче на блян, а през 2022 година следва изложбата ПРИРОДА, ПРОСТРАНСТВО, ГРАДИНА в Българския културен институт Дом Витгенщайн във Виена.„ Естествено пространство “ е третата и към този момент е подредена в Дом Канети.

Австрийската част на вечерта продължава в 19.00 часа с Мариане Грубер. Тя идва в Русе с фрагменти от към момента непубликуваната си книга със мемоари. Писателка със забележителна креативна биография, Мариане Грубер посвещава огромна част от времето си да открива нови създатели и да им дава опция за изява. Модератор на нейното показване е Владимир Шумелов - един от уредниците на литературния живот във Велико Търново града в последните десетилетия.

В 20.00 стартира срещата с Николай Терзийски – един от седемте номинирани създатели за Националната литературна премия „ Елиас Канети “. За романа му “Звезди под клепачите “ Здравка Евтимова не крие възхищението си: „ В тази книга има мъдрост и бляскав гений. Има вяра. Това е разказ за времето и неговото най-красиво, най-страшно и в същото време най-щастливо измерение – любовта. “ Към срещата си с публиката в Русе Николай Терзийски потегля с очакване: „ Сравнете хората в един рейс, тръгнали на работа, наблъскани един до различен, вторачени в телефоните си и хората на една литературна среща, които си приказват, разискват хрумвания, фантазии, обич, величие, хора, чиито мисли карат въздуха да сияе. Аз съм виждал този блестящ въздух доста пъти, на срещите с читатели. И съм сигурен, че на литературния фестивал в Русе всички ние дружно ще се заредим от това зарево, с цел да родим не чудовища, а индивиди. “. Журналистът Младен Любенов ще бъде модератор на тази среща.

Всичко това ще се случи в Дом Канети с начало 18.00 часа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР