На шести февруари преди 142 години Летящият отряд и полковник

...
На шести февруари преди 142 години Летящият отряд и полковник
Коментари Харесай

Бургас отбелязва освобождението си от османско иго с почит към героите

На шести февруари преди 142 години " Летящият отряд " и полковник Александър Лермонтов навлизат в покрайнините на град Бургас. Те са посрещнати от първия кмет Нико Попов и приветствани от всички признателни жители.
По мотив празничния ден, през днешния ден кметът на града Димитър Николов съобщи: " Шести февруари е ден за поклонение пред делото и саможертвата на всички тези знайни и незнайни наши предшественици, работили за реализирането на идеала, наименуван свободна и самостоятелна България. Днес отдаваме респект и към нашите освободители, които ще останат вечно в паметта на града ни.
Денят на свободата е отговорност за всички нас. Нека в никакъв случай не забравяме тези, които се бориха за нея с цената на живота си. Нека работим с общи старания за благоденствието на Бургас и да възпитаваме в родолюбие нашите деца! "
Тържественият за всеки бургазлия ден стартира с обред по издигане на националния байрак на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Той се организира на площад " Атанас Сиреков ". На събитието участваха жители и представители на другите управляващи в града.
Отслужен беше признателен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

По-късно множеството се насочи към паметника на  съветските освободители, където се организира церемониален обред по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.
В Регионален исторически музей беше открита гостуващата документална галерия от Национална организация " Архиви ", наречена  " Възкресението на свободата ".

Фотодокументалните табла, които демонстрират фотоси и гравюри,  са по взаимна самодейност на архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. Много от материалите се демонстрират за първи път пред бургаската общност. В тях може да се види ходът на военните дейности, воюващите страни, животът по време на войната. В фотоси и разнообразни документи са запечатани исторически моменти като  краят на войната и   подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни контракти.
В изложбената зала на Регионална библиотека " П. К. Яворов " гостува изложбата " Оригинални хромолитографии от Руско-турската освободителна война " от 1924 година. В нея са показани 16 копия на хромолитографии, които са  направени от съветски художници, измежду които И. Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и други. Литографиите са основани по време на бойните дейности.
Празничният ден ще приключи там откъдето стартира. На площад " Атанас Сиреков " ше се състои празничен фолклорен концерт с присъединяване на ПФА " Странджа " - Бургас, с живописен началник Марио Егов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР