На сбирка на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието

...
На сбирка на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието
Коментари Харесай

Съдбата на турските деца е нерадостна

На колекция на турската ръководеща Партия на справедливостта и развиването в Югоизточния Анадол партийният водач Реджеп Тайип Ердоган изкара на трибуната едно момиченце, облечено във военна униформа. Когато президентът попита детето дали е готово да стане мъченица, 6-годишното момиченце избухна в сълзи - явно от терзание. Но Ердоган го скастри: "Войниците не плачат. Когато паднат в пердах, ние ги покриваме с националния байрак. "

"Това не е страна, а капан за деца "

Изявата на Ердоган провокира остри реакции в обществените мрежи. "Държавата не съществува, с цел да убива децата си, а с цел да им обезпечи по-добър живот ", написа един от участниците в дебата. Друг подлага на критика нерадостната орис на децата в Турция: "Женят ги още като малолетни, убиват ги, насилват ги, трансформират ги в мъченици. Това не е страна, а капан за деца. " Трети пък се възмущава, че в Турция децата биват използвани за политически цели: "Има хиляди способи да злоупотребиш с едно дете. Но най-отвратителният от всички е, когато автократи употребяват деца за личното си политическо шоу, а родителите го разрешават. Една част от турските гласоподаватели ще влязат в историята като настойници на злоупотребите с деца. "

Привържениците на Ердоган обаче също са дейни в мрежите. Един от тях написа в Туитър: "Вижте, идиоти такива, любовта към Ердоган не може да бъде купена с юфка или с дървени въглища. А децата пък въобще не могат да бъдат подкупвани с пари. " Друг назовава Ердоган "велик мъж ".

Децата като средство за агитация

Това напълно не е първият случай в Турция, в който деца биват употребявани за агитация. Само ден преди случката с Ердоган и момиченцето, държавната телевизия TRT помести на интернет-страницата си едно видео, в което друго дете - 6-годишният Иса, насочва следното обръщение: "Баща ми и другарите му от Свободната сирийска войска се бият един до друг с турските бойци против сепаратистката терористична организация ПКК. Нека Господ пази нашите бойци, с цел да победят. Благодаря на нашия президент, който ми е като дядо. На него и на Господ дължа това, че мога да отивам на учебно заведение и да се усещам предпазен. Дано Бог му се отблагодари - на него и на турския народ. " Видеото приключва с това по какъв начин шестгодишното момче преглежда на преносим компютър дружно със свое приятелче фотоси на татко си във военна униформа.

В тази връзка адвокатката Седа Билен, специалистка по правата на децата, напомня, че Турция е подписала редица интернационалните спогодби. "Тези интернационалните документи не разрешават въвличането и рекрутирането на деца за потребностите на въоръжени спорове. Но тъй като те не се съблюдават, децата се трансформират в най-големите жертви на войни. За тях няма нищо по-опасно от войната. Затова всеки възрастен би трябвало да пази децата от войни и въздействията от тях, в това число когато това не е закрепено със съответната конвенция ", споделя Билен пред Дойче Веле.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР