На сайта на Софийския апелативен съд беше качено определението, с

...
На сайта на Софийския апелативен съд беше качено определението, с
Коментари Харесай

Полфрийман се е поправил, така обобщава мотивите си за освобождаване съдът

На уеб страницата на Софийския апелативен съд беше качено определението, с което килърът Джок Полфрийман беше освободен предварително от пандиза.
Решението на тричленен състав на съда с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева пристигна изненадващо след тъжба против отхвърли на градския съд да извърши молбата на австралиеца.
Джок Полфийман беше наказан за убийството на студента Андрей Монов и изтърпяваше 20 годишна присъда за убийството през зимата на 2007г.
Мотивите на апелативните съдии: Поправил се е!

Според претекстовете на Апелативния съд, Полфрийман е изтърпял повече от половината си присъда, през последните 2 години държанието му е било без упрек. Изплатил е половината от компенсацията на фамилията.
" Конкретните доказателства по делото откриват данни за поправянето на наказания, които дефинират по-нататъшния му престой в пандиза като непростим от позиция на законната нужда от реализиране на задачите на наказването, доколкото във връзка с него те към този момент следва да се одобряват за сполучливо осъществени ” – това е тезата на апелативния съд, оповестена на страницата на институцията.
Съдебният състав акцентира, че, по силата на закона, Полфрийман се води ненаказан за осъществени нарушавания в пандиза, тъй като наказванията може да се заличават, в това число – поради награди. Някои от наказванията пък са от преди привеждането в осъществяване на присъдата.
„ Апелативният съд преценява също по този начин и показаните и признати като доказателства позитивни характерности, дадени от ръководителя на Български хелзинкски комитет, както и от свещеник К. и отец П. Те подхождат на констатациите в отчетите от 2018 и 2019 година, доколкото и наблюденията на самата администрация в пандиза за личността на наказания, също са в положителна тенденция ”, написа в определението.
„ Преди процесното наказание наказаният не е имал престъпни прояви. И по време на осъществяване на наказването с държанието си в пандиза лишеният от независимост в нито един миг не е разкрил, че може да съставлява риск било за останалите лишени от независимост, било за чиновниците в администрацията или за който и да е различен, дотолкоз, доколкото никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен детайл, обвързван с принуждение или с неуважение на непознатите права или с неуважение на разпоредбите в социума ”.
Колко е рисков австралиецът и какви ще са последствията от решението на съда?
От цялостната стенограма на правосъдното съвещание в четвъртък се вижда, че преди решението на съда юристът на Полфрийман, прокурорът и юрисконсултът на пандиза спорят за наказванията на австралиеца и доколко той " се е поправил ". Самият наказан пък твърди, че е бил репресиран от управлението на пандиза. Actualno.com резервира словореда от стенографския протокол.
„ До този миг, наред с позитивните моменти в неговото държание – образователна и социална активност, полаган труд, награди, същият (Джок Полфрийман) е правил и голям брой нарушавания на разпоредбите в пандиза, за което са му били налагани съответни санкции, като тези нарушавания са почнали още през 2010 година и са траяли до месец юни 2018 година, след която дата няма данни за други налагани санкции. Прави усещане също, че позитивният развой е почнал през 2016 година, т.е. по времето когато е наближавало той да изтърпи в действителност половината от наложеното му наказване, което е съображение да изиска условно предварително освобождение. Като първите по-трайни резултати в тази поправителна работа се установяват едвам през 2019 година ”, отбелязва прокурор Трифонова.
Юрисконсултът на Централния софийски затвор отбелязва и че една анулация на отхвърли на Софийския градски съд да освободи Полфрийман би довела „ до отрицателен отзив измежду лишените от независимост, измежду затворническата общественост в пандизите в България, както и измежду обществото като цяло ” . Според юристът предварително освобождение ще значи, че „ специфичната предварителна защита не е постигнала задачата си, не е оказала нужното превъзпитателно влияние на ограничения от независимост и за това приказва неговото демонстративно протестно държание ".
Калин Ангелов, юрист на килъра,  счита, че изказванията на администрацията на пандиза, че наказаният я злепоставя, в действителност са визирали подаваните от него тъжби, прераснали в дело в Страсбург против България за неприятно отнасяне, което е спечелил. Ангелов отбелязва и че през 2016 година Полфрийман три пъти е бил пускан в отпуск като премия за липса на нарушавания.
Самият Джок Полфрийман декларира, че 10 година в пандиза не е знаел за присъдата си поради липса на преведени документи. Не е получил и премия за просветителната и обществената си активност в пандиза. Получил единствено нарушение на правата му. „ Чух, че пандизът е огледало на общество, тогава, в случай че пандизът е огледало на общество, за какво тогава не можем да обсъждаме действието на самите чиновници в пандиза, толкоз колкото аз съм осъден, толкоз колкото заповедите от тяхна страна са отнемани и такова компенсации, наложена от Административен съд, от Европейския съд за права на човек за нарушение освен на разпоредбите му на човешки права, тъй че всеки един от мои санкции няма нищо общо с нарушение на човешки права, не съм нарушавал правата на никой за единадесет и половин години ”.
Преди тричленният състав на съда да вземе решение по жалбата за освобождението му, Полфрийман дава отговор на въпроса какво би правил, в случай че бъде освободен. По думите му, той ще продължи да помаха на Българското затворническо съдружие, както го е правил през последните 12 години. Той счита да се заеме с " промените в институциите на българската система ".
Става ясно от стенограмата, че той има обезпечена работа в Австралия, Германия и у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР