На съвместна среща при областния управител на Варна Стоян Пасев

...
На съвместна среща при областния управител на Варна Стоян Пасев
Коментари Харесай

Търсят решение за ремонт на пътищата до селата Климентово и Яребична

На взаимна среща при регионалния шеф на Варна Стоян Пасев народни представители от ГЕРБ, кметове, общински съветници, жители и представители на бизнеса разискаха опциите за ремонт на пътищата до селата Климентово и Яребична. Срещата се състоя по самодейност на инж. Атанас Стоилов - кмет на община Аксаково, на чиято територия са двете села.
В отговор на публичното неодобрение поради положението на пътната мрежа общинската администрация обясни напъните, които е положила, с цел да се реконструират проблематичните сектори, и потърси подпомагане от народните представители за обезпечаването на държавно финансиране.
" През 2016 година подготвихме план на обща стойност 5,8 млн. лева, с който кандидатствахме по Програмата за развиване на селските региони. Целта бе да се ремонтират пътят Аксаково – Игнатиево и трасетата към трите села Въглен, Климентово и Яребична, само че към днешна дата възможностите да бъде извоювано финансиране са минимални. Това постанова да търсим различни решения за реорганизация на пътищата към трите села, които са в най-тежко положение ", изясни инж. Стоилов. По думите му към този момент има авариен проект за пътя до с. Въглен. " В сдружението на трите общини Аксаково, Белослав и Варна сме постигнали единодушие ремонтът на трасето, което обслужва придвижването на камионите към районното хранилище за боклуци, да стартира с отчисленията ни към Регионална инспекция за опазване на околната среда за съответните действия ", изясни инж. Стоилов. Той обаче бе безапелационен, че не е по силите на общината да обезпечи средства за ремонта на пътищата до Климентово и Яребична. " Като се имат поради опциите на бюджета и размера на финансовите разноски, евентуално ще отнеме 10 години, до момента в който съберем нужните средства ", съобщи кметът на Аксаково. Той благодари на регионалния шеф Стоян Пасев и на народните представители от ГЕРБ Павел Христов, Таня Петрова, Нели Петрова, Емилия Милкова и Владимир Вълев, които откликнаха на поканата му за срещата и поддържаха желанието на хората за възстановяване на инфраструктурата.
" Единственият късмет за обезпечаването на целево държавно финансиране е посредством разпореждане на Министерски съвет. Вече сме провели редица диалози и ще продължим да търсим схващане от страна на изпълнителната власт за застраховане на ремонтните работи ", разяснява варненският народен представител Павел Христов. Той означи, че инвестицията е сериозна, защото изисква към 2,3 млн. лева за реконструкцията на 2,6 км до с. Климентово и близо 1,2 млн. за преасфалтирането на трасето от 1,7 км към с. Яребична. Всички присъстващи се сплотиха към позицията, че в случай че държавното управление не може да отпусне едновременно цялата сума, ремонтите биха могли да се извършат и поетапно.
" Обновяването на инфраструктурата е неоспорим приоритет на държавното управление, само че магическа пръчка няма. Има места обаче, където потребността от реорганизация на търпи отсрочване. Надявам се, че с общи старания ще намерим решение за преасфалтирането на тези пътни настилки, които са положени преди повече от 50 години и са в извънредно неприятно положение ", разяснява регионалният шеф Стоян Пасев.

Представители на инициативния комитет в Яребична разясниха, че в селото живеят над 400 души, макар че публично са регистрирани 130. Все повече млади фамилии избирали да се устроят в селото, само че поради опцията децата им да учат във Варна предпочитали писмено да останат поданици на регионалния център. " Доскоро хората бягаха от селата, а в този момент сме очевидци на противоположния развой – те се връщат, търсят спокойствието и чистия въздух на дребните обитаеми места. Ако посетите Яребична, ще видите по какъв начин играят 30-40 деца сред 2 и 8-годишна възраст. Това е благосъстояние, което би трябвало да запазим, а младежите, които идват да живеят в селото, желаят да поддържат висок стандарт на живот. Имаме уверението на кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов, че доста скоро в Яребична ще има и нова детска площадка ", разяснява локален гражданин. Кметът на селото Катя Жекова регистрира, че Яребична е желано място и за бизнеса. " Всеки ден към 90-100 души пътуват към обитаемото място, където работят и казусът с окаяното положение на пътя се изостря ", добави тя.
Собственици на парцели в Климентово, измежду които и известният варненски зевзек Росен Марков, акцентираха, че неприятното положение на пътя е освен задължение за локалните поданици, а и спънка да се развие туристическия капацитет на селото.

Присъстващите жители и представители на бизнеса благодариха за съпричастността на регионалния шеф, на депутатите, на локалната власт. Постигнато бе единодушие за нова взаимна среща по отношение на инфраструктурните проблеми в общината, която да се организира още след месец – при започване на юни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР