На съвместна среща, организирана от Министерството на земеделието и храните,

...
На съвместна среща, организирана от Министерството на земеделието и храните,
Коментари Харесай

Необходимост от превенция и ефективно изпълнение на противопожарни мерки в горите

На взаимна среща, проведена от Министерството на земеделието и храните, зам.-министър доктор инж. Мирослав Маринов акцентира сериозната значимост на превантивните дейности и прецизното съблюдаване на противопожарните ограничения в българските гори . Събитието събра на едно място шефовете на Регионалните дирекции по горите и представители на шестте държавни горски предприятия, с цел да обсъдят подготовката и плануваните дейности за пожароопасния сезон през 2024 година .

Заместник-министър Маринов е безапелационен, че пожарите съставляват една от най-големите рискове за природата и акцентира нуждата от ангажираност и готовност за попречване на вероятни бедствия. Според него, ключът към сполучливата предварителна защита е в цялостното и навременно осъществяване на плануваните противопожарни мероприятия.

През срещата бяха разисквани разнообразни тактики, в това число дейното информиране на обществеността по отношение на противопожарните правила , изключително през сериозния интервал от юли до септември. Беше подчертано и на нуждата от поддържане на горските пътища в положително положение, с цел да се обезпечи бърз достъп за противопожарна техника при потребност.

Заместник-министър Маринов предизвести, че при определяне на неналичия или закъснение в осъществяването на заложените ограничения , ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения. Той акцентира, че сполучливата битка с пожарите и минимизирането на тяхното влияние зависи освен от държавните и локалните управляващи, само че и от виновното държание на всеки жител.

Отбелязано беше, че климатичните промени и неравномерното систематизиране на преваляванията оказват доста въздействие върху риска от пожари, като за последните две години най-засегнати са били регионите, обслужвани от Регионалните дирекции по горите в Кърджали и Бургас.

Заместник-министър Маринов прикани за непрекъсната зоркост и интензивно съдействие сред всички наранени страни, с цел да се обезпечи отбраната на българските гори от разрушителното влияние на пожарите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР