На съвместна пресконференция с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган

...
На съвместна пресконференция с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Тръмп: Руските С-400 в Турция представляват предизвикателство в отношенията между Вашингтон и Анкара

На взаимна конференция с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че придобиването на Турция от съветски системи С-400 съставлява огромни провокации за връзките сред двете страни, предава РИА Новости.
В същото време държавните водачи показаха желанието си да разискват и вземат решение въпроси, свързани с този контракт, съобщи Агенция Фокус.
Според Тръмп сходни покупко-продажби основават " някои доста съществени компликации ".
" Ние обсъждаме това постоянно, обсъждаме през днешния ден и ще обсъждаме в бъдеще ", сподели Тръмп.
В същото време американският водач изрази вяра, че тази обстановка може да бъде позволена.
Американският президент добави, че той и Ердоган са поискали от своите държавни чиновници, занимаващи се с външните работи и от съветниците си по националната сигурност неотложно да стартират работа по решаването на казуса със системите С-400.
Ердоган от своя страна съобщи, че е разискал с американския си сътрудник придобиването на съветски системи С-400, както и най-новите американски изтребители Ф-35.
" Мисля, че единствено посредством разговор можем да решим тези проблеми, които срещнахме във връзка с системите С-400 и програмата за Ф-35 ", сподели той.
В същото време турският президент добави, че страната му към момента е подготвена за договаряния във връзка с закупуването и на американски системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “.
„ Ако ни се предложат мечтаните условия, тогава можем да ги купим “, изясни Ердоган.
Договорът за доставка на най-новите съветски системи за противовъздушна защита С-400 сред Москва и Анкара провокира рецесия в връзките сред Турция и Съединени американски щати. Доставките на комплексите започнаха през юли 2019 година, а вторият стадий на доставките завърши в средата на септември. Ердоган сподели по-рано, че системите ще стартират да действа изцяло през април 2020 година
Съединени американски щати желаеха Турция да откаже договорката и да закупи вместо С-400 американски системи за Противовъздушна отбрана „ Пейтриът “, заплашвайки да забавят или даже да анулират продажбата на изтребители Ф-35 за Анкара, както и да наложат наказания. Турция обаче до този миг отхвърля да прави отстъпки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР