На съвета ще бъде обсъден европейският отговор на войната в

...
На съвета ще бъде обсъден европейският отговор на войната в
Коментари Харесай

Денков: Правя всичко възможно да се стигне до ротация с Мария Габриел

На съвета ще бъде разискван европейският отговор на войната в Украйна и поддръжката за Киев, като се чака в срещата да се включи украинският президент Володимир Зеленски. Теми в дневния ред са още миграцията, подобряването на европейската защита и сигурността в региона на стопанската система.

Премиерът разяснява и търсенето на механизма за изглаждане на търканията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

" Там, където се срещат правилата, ще се търсят общи дейности. В някои връзки има проблеми с върховенството на закона, само че би трябвало да търсим по какъв начин да продължим напред. Търси се взаимоотношение в българския парламент - това е развой, който е сложен, само че съм оптимист, че можем да извървим този път дружно, както в българския парламент, по този начин и на европейско ниво ", разяснява Денков.

Той призна, че е останал малко сюрпризиран от бързия избор на номинираната от ГЕРБ Илиана Иванова за еврокомисар.

" В писмо покана от Урсула фон дер Лайен тя изиска двама претенденти. Изпратихме двама и казахме, че процесът ще бъде съгласно правила на Европейска комисия. Малко бях сюрпризиран, че толкоз бързо се развиха събитията, само че очевидно това е процедурата, която е призната. Фон дер Лайен сподели, че е взела това решение, сподели причини, които няма да предавам. Това, което се разбрахме, че формалното известие би трябвало да додйе от Европейска комисия ", съобщи министър председателят.

По тематиката Шенген, министър-председателят означи, че решенията за ветото на Австрия и Нидерландия се взимат на база на доверието. " Прокрадват се детайли на доверие, с цел да се види какво се случва. Казах и на Марк Рюте, и на австрийския канцлер, да ги включим в тези групи в България, с цел да имат директни усещания и да обсъдим проблемите на място ", добави той.

В изявление за " Политико " пък той разви предлагането си нидерландски и австрийски митничари да следят директно дейностите по опазването на границата ни с Турция.

Министър-председателят към този момент се срещна и с европейските либерали, чийто член възнамерява да стане и партията му " Продължаваме промяната ".

" Обсъдихме подготовката на либералите за европейските избори. Ясни са правилата, които ни сплотяват - правото, върховенството на правото, човешките права, демокрацията. Това са правила, които споделяме изцяло и надлежно ще станем и пълновръстен член, когато пристигна моментът ", сподели Николай Денков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР