На състоялата се среща на върха в Бърдо между лидерите

...
На състоялата се среща на върха в Бърдо между лидерите
Коментари Харесай

Мария Габриел: Подкрепяме младите хора и бизнеса в Западните Балкани

На състоялата се среща на върха в Бърдо сред водачите на ЕС-27 и на шестте сътрудници от Западните Балкани бе разгласен стартът на една от водещите начинания на българския еврокомисар Мария Габриел - Програма за Западните Балкани в региона на научните проучвания, нововъведенията, образованието, културата, младежта и спорта (Иновационна програма). Лидерите одобриха декларация, в която се удостоверява европейската вероятност за района и ангажираността на Европейски Съюз посредством Икономическия и капиталов проект. Иновационната стратегия е основно деяние на Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани, мобилизиращ до 30 милиарда евро финансиране.

„ Западните Балкани са неразделна част от Европа, както и геостратегически приоритет за Европейския съюз. С новата стратегия ще подкрепим по-добрата готовност на района за цифровата промяна и екологичния преход. За това основни са вложенията в обучение и просвета, в нововъведения и технологии “, съобщи Мария Габриел.

Българският еврокомисар показа главните градивни детайли на препоръчаната от нея Иновационна стратегия. Тя се основава на три измерения: политическо, тематично и районно. Политическата стратегия отразява стратегическото значение на района и има за цел да поддържа асоциирането към стратегиите на Европейски Съюз в региона на научните проучвания, нововъведенията, образованието, културата, младежта и спорта. Тематичната стратегия ще способства за по-тясната интеграция на сътрудниците от Западните Балкани с целите на Европейски Съюз, по-специално екологичния и цифровия преход. Регионалното измерение ще подкрепи развиването на иновационните екосистеми. То ще включва, да вземем за пример, ограничения за увеличение на вложенията в започващите предприятия посредством Европейския съвет по нововъведенията и Европейския институт за нововъведения и технологии.

„ Едно от главните провокации е поддръжката на младежите и гениите в района. През последните три години постигнахме значително със Западните Балкани посредством Цифровата стратегия, която бе призната в София през 2018 година Сега, чакам дружно с тях, новата Иновационна стратегия да надгради над постигнатото и се трансформира в добър образец за районно съдействие “, разяснява още българският еврокомисар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР