На състоялата се преди един ден пресконференция, създателят и генерален

...
На състоялата се преди един ден пресконференция, създателят и генерален
Коментари Харесай

Илън Мъск представи новия вариант на ракетата BFR и на космическия кораб BFS

На състоялата се преди един ден конференция, основателят и общоприет шеф на галактическата компания SpaceX Илън Мъск разкри, кой ще бъде първият галактически екскурзиант за пътешествието до Луната благодарение на ракетата за неведнъж потребление BFR (Big Falcon Rocket). А преди няколко часа сподели какви са измененията в новата версия на ракетата. Това е третата смяна, която вкарва SpaceX след представянето на първичната идея през 2016 година.

SpaceX has completed over 60 launches to-date and has the world’s only reusable orbital class rockets and spacecraft—capable of launching to space, returning to Earth, and flying again. pic.twitter.com/0rjinzNHyb

— SpaceX (@SpaceX) September 18, 2018

Да си напомним, че към сегашен ден компанията SpaceX, основана от Илън Мъск през 2002 година, към този момент реализира над 60 сполучливи изстрелвания на своите ракети. Към сегашен ден няма друга компания, с изключение на SpaceX, която публично да предлага съвършено работещи ракети и галактически кораби за неведнъж потребление. Ракетите на Мъск изхвърчат в космоса, извеждат спътници в орбита, по-късно кацат на Земята и могат да се употребяват неведнъж. След завършването на работата върху BFR, тежката ракета притежател ще се употребява за полети до Луната и Марс, а в бъдеще – в цялата Слънчева система. BFR е проектирана да бъде най-мощната в галактическата история.

Мъск планува новата ракета да може да се дозарежда в космоса. При условия, че BFR бъде заредена в галактическото пространство, ракетата може да достави до Марс 100 тона потребен товар. За съпоставяне, сегашната Falcon Heavy може да достави в марсианска орбита „само“ 16,8 тона потребен товар. Преди време, Мъск показа концепцията за Междупланетна транспортна система (Interplanetary Transport System, ITS) за полети до Марс. Тогава се предвиждаше ракетата притежател да има 42 ракетни мотора Raptor, които могат да доставят до Марс 450 тона потребен товар (при изискване, че бъде дозаредена в орбита). Но по-късно първичният проект бе поправен. Предвиждаше се BFR, която в действителност е развиването на концепцията ITS, да има 31 ракетни мотора вместо 42, а тягата на един мотор бе понижена от 300 тона на 170 тона. Тогава Мъск изясни, че тягата е понижена съразмерно на намаляването на масата на ракетата.

Но през това време SpaceX доста усъвършенства своите ракетни мотори. Новата BFR, която Мъск показа в този момент, има 31 ракетни мотора, само че тяхната обща двигателна сила е 5400 тона. Тоест, приблизително към 174 тона двигателна сила на един мотор.

По време на презентацията Мъск сподели моделирано благодарение на компютър кацане на Марс и съобщи, че изгаря от неспокойствие да реализира точно този собствен план.

BFR ще бъде една от най-големите ракети в историята. Нейният диаметър е 9 метра при дължина 118 метра. Това е еквивалентно на 40 етажна постройка и е малко повече от ракетата Сатурн V, която бе употребена за полета до Луната и при галактическите совалки. BFR градивно се състои от две елементи: голям бустер и огромен галактически транспортен съд, разумно наименуван Big Falcon Spaceship (BFS) . В галактическия транспортен съд с задоволителен комфорт могат да се поберат 100 души. Както корабът, по този начин и ракетата имат лични мотори и лична система за кацане. Тоест, ракетата и корабът могат да кацат поотделно, както в този момент вършат ракетите Falcon 9. Мъск съобщи, че в случай че в орбита към Марс бъде построено хранилище за зареждане на ракетите, става допустимо корабът да обиколи цялата Слънчева система.

Третата трансформация на кораба BFS е със напълно друга структура. Преди се предвиждаше BFS да има два вида ракетни мотори Raptor: четири мощни за напредването на кораба в космоса и два икономични мотора за маневри в плътна атмосфера. Сега мощните мотори са увеличени на седем, ситуирани в кръг, сходно на патроните в барабана на револверите. Сега се употребяват три крила вместо две. Това се прави с цел да се получи по-стабилна система за кацане.

Днес SpaceX създава и построява новата BFR в хангарите на територията на пристанищната зона на Лос Анджелис. Това не е надалеч от централния офис на SpaceX в Хоторн. Тестват се резервоарите за ракетно гориво и моторите Raptor.

Президентът и основен изпълнителен шеф на SpaceX Гуен Шотуел съобщи, че първите тестови полети на BFR са планувани за края на 2019 година. Програмата на изпитателните полети е аналогична на Grasshopper, употребена за усъвършенстването и развиването на технологията за многократното потребление на ракетите. Мъск смята, че BFR ще полети до Марс през 2022 година. Това ще бъде безпилотен полет, с който ще бъдат доставени инсталация и различен товар. След две години към Червената планета ще летят първите хора.

Разбира се, прекалено много в този план зависи от паричните средства и наличните запаси. Според предварителните пресмятания, за цялостното правене на BFR са нужни към $5 милиарда. Засега SpaceX отделя единствено 5% от своите запаси за този план. Илън Мъск още веднъж повтори, че има намерение да финансира създаването на BFR посредством превозването на астронавти и разнообразни товари до МКС и назад до Земята. SpaceX разчита на контракти с NASA и на извеждането на военни и информационни спътници благодарение на ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy. Да си напомним, че това лято SpaceX подписа първия си контракт за потреблението на тежката Falcon Heavy, извела в космоса огромен боен спътник. Системата за световен сателитен интернет Starlink също ще бъде употребена за финансиране на плана. И несъмнено, обособените персони, които желаят да пътешестват до Луната и назад, също ще бъдат източник за финансирането на амбициозния план BFR и BFS.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР