На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна

...
На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна
Коментари Харесай

Родните Бони и Клайд са на преклонна възраст! Това не ги спира да вършат престъпления

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна са предадени 93-годишният Божимир А. и 71-годишната Грета Т., която живеела с него на брачен начала.

Подсъдимият Божимир ще дава отговор дружно със съжителката си за осъществяване на лихварска активност, от която били получени обилни непозволени приходи – закононарушение по член 252, алинея 2 от Наказателен кодекс, осъществено като продължавано действие и в съучастничество. Спрямо него прокуратурата е повдигнала обвиняване и за укрити налози в изключително огромни размери. Грета Т. е с обвиняване и за пране на пари. Третото закононарушение, за което и двамата са предадени на съд, е за прилагане на незаконен програмен продукт, предмет на авторско право.  

Незаконната лихварска активност подсъдимият Божимир А., който е с здравно обучение, почнал още  през 1997-1998 година Пик в престъпната  му активност бележи началото на 2006 година Парите, които давал на заем, били набавени напълно вследствие на миналата му лихварска активност.

Двамата давали в заем средства на лица, за които били уверени, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, от което биха могли да удовлетворят вземанията си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимите условия - метод и период на връщане, размер на желаната рента, проценти месечна рента отвън избрания годишен лихвен % на Българска народна банка, както и с неустойките за забавено връщане. " Кредитоискателите “ от време на време подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху собствен парцел като поръчителство по подписания контракт за заем или издавали в интерес на подсъдимите запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равноценност 348 755, 78 лв.. С лихварската активност били породени обилни вреди - в размер на 57 199,17 евро с левова равноценност 111 871,85 лв..

В интервала от 14 април 2007 година до 30 април 2010 година при изискванията на продължавано закононарушение в качеството си на физическо лице с четири обособени действия 93-годишният Божимир А. избегнал установяването на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 17 773,21 лв., като затаил истина в подадените в Търговско дружество на Национална агенция за приходите - Варна заявления за четири години. Той не заявил приходи, получени като лихви и неустойки по предоставените заеми в размер на 55 701,12 лева и с това избегнал установяването на дължимия налог.                        

Подсъдимата Грета Т. в  периода от 11 декември 2008 година до 17 март 2010 година в изискванията на продължавано закононарушение в съучастничество като съучастник с Божимир А. предоставила заеми с лихви на четири лица. Главниците по тези заеми са в размер на 41 900 евро с левова равноценност 81 949,28 лв., като вредите са обилни за заемополучателите. От отпуснатите противозаконни заеми подсъдимата Грета Т. получила и непозволени приходи от лихварство в размер на 6785,21 евро с левова равноценност 13 270,72 лв..

И тя, както и съучастникът й са употребявали противозаконни компютърни стратегии, които са били обект на авторско право. Грета Т. е подсъдима и за осъществяването на покупко-продажби с имущество като продължавано действие от 18 май 2011 до 16 август 2013 година Тя получила посредством възлагане /и като купувач/ изнесени на обществена обмен недвижими парцели на длъжници и закупила няколко парцела с парични средства, за които знаела все още на закупуването, че са добити посредством тежко съзнателно закононарушение. Така осъществила състава на закононарушението пране на пари.

Предстои делото против двамата подсъдими да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР